nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.04.2017 BFV-vlaggen hangen uit bij gebouwen Veiling Haspengouw

Woensdag zijn de gebouwen en activa van Veiling Haspengouw officieel overgedragen aan de Belgische Fruitveiling (BFV). Een dag later werden de vlaggen van BFV uitgehangen op de bedrijfssite aan de Tongersesteenweg in Sint-Truiden. “Daarmee komt er een einde aan een 80 jaar oude fruittraditie. Jarenlang waren beide veilingen verwikkeld in een concurrentiestrijd”, staat Het Belang van Limburg stil bij dit feit.

De Belgische Fruitveiling is vanaf nu eigenaar van de bedrijven H-Cool, H-Pack en alle activa van Veiling Haspengouw zoals de gronden, gebouwen en roerende goederen. “Wat met de coöperatieve vennootschap gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de beheerraad van Veiling Haspengouw en zij zullen beslissen hoe dit wordt afgehandeld”, zegt BFV-directeur Filip Lowette. Bij H-Pack is het personeel overgenomen. Voor anderen wordt in de komende dagen een oplossing gezocht. Het inpakken van fruit is al met 25 personeelsleden opnieuw hervat. Binnenkort start ook de sorteerinstallatie voor kersen. Lowette: “Daarvan verwachten wij dat ze zal uitgroeien tot het kersencentrum van de Benelux met, in normale omstandigheden, 3.000 ton zoete kersen.”

Veiling Haspengouw geraakte op de dool nadat Rusland in de zomer van 2014 zijn grenzen sloot voor Europese agrovoedingsproducten, en dus ook voor de Belgische conference-peer. Het jaar voordien was vier vijfde van alle peren die verkocht werden aan landen buiten de EU bestemd voor Rusland. Op een moment dat de veiling financieel al in nauwe schoentjes zat, ging ze samenwerken met Greenyard Foods. Na een jaar liep die samenwerking spaak en werd de fruittelers-coöperanten voorgesteld om de overstap te maken naar BelOrta. Kort voor de jaarwisseling werd de overname (van de gebouwen) door BFV bekendgemaakt.

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via