nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.08.2018 Biet- en rietsuikerproducenten kreunen onder lage prijs

Vakblad De Bietplanter schetst geen rooskleurig beeld van de suikermarkt. India, zelf een belangrijk consument, brengt een productieoverschot van 7 miljoen ton op de wereldmarkt. De Internationale Suikerorganisatie verwacht een globaal overschot van 10,5 miljoen ton voor de campagne 2017/2018. Zowel in India als in Brazilië kampt de suikerrietindustrie met financiële problemen. De Europese suikerindustrie had ingezet op export van bietsuiker maar wordt geconfronteerd met de extreem lage prijzen op de wereldmarkt en de dalende Europese consumptie.

In april van dit jaar bereikte de suikerprijs in Europa een historisch dieptepunt. Voor witte suiker werd toen amper 362 euro per ton betaald. In De Bietplanter, het vakblad voor de Belgische suikerbietentelers, wordt als verklaring voor de laagconjunctuur verwezen naar de extreem lage prijzen op de wereldmarkt en de dalende Europese consumptie. Tijdens de eerste quotavrije campagne heeft de Europese suikerindustrie 3 miljoen ton suiker extra geproduceerd om hun kosten te drukken en concurrentiepositie te verbeteren. De Europese export is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, en bedraagt ongeveer 300.000 ton per maand. Door de dalende suikerprijzen heeft dat de positie van de Europese bietsuikersector niet bepaald versterkt.

Bovendien zetten bilaterale handelsovereenkomsten de reeds verzadigde Europese suikermarkt verder onder druk. De overzeese concurrentie, die rietsuiker produceert, worstelt momenteel ook met de erg lage suikerprijs. Begin mei bereikte de wereldmarktprijs voor suiker zijn laagste niveau in negen jaar. In juni volgde een lichte stijging nadat India en Thailand maatregelen troffen om hun overproductie ietwat onder controle te houden. India besloot om tot 3 miljoen ton suiker op te slaan in plaats van te exporteren. De regering moedigt de verwerking van suikerriet tot ethanol aan. Ook Thailand en Brazilië stimuleren de productie van bio-ethanol.

Volgens International Sugar Journal gaan de aanhoudend lage prijzen leiden tot een verdere rationalisatie van de Braziliaanse suikerindustrie. Brazilië is ’s werelds grootste producent en exporteur van suiker. Persagentschap Bloomberg schreef dat negen suikerfabrieken de nieuwe campagne niet zullen halen als gevolg van financiële problemen. Zij zouden hetzelfde lot ondergaan als de 80 suikerfabrieken die sinds 2008 de productie hebben stopgezet. De komende jaren gaat Brazilië minder rietsuiker en meer bio-ethanol uit suikerriet produceren. Via het RenovaBio-programma wil de overheid de sector een impuls geven zodat de ethanolproductie tegen 2030 uitkomt op 40 miljard liter. Dit zal minstens 25 nieuwe fabrieken vereisen.

Bron: De Bietplanter

Volg VILT ook via