nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2018 Bietencampagne kan binnen twee weken starten

Het Voedselagentschap heeft de toelating van de site van Tiense Suikerraffinaderij in Wanze ingetrokken omdat er onderhoudswerken aan de opslagsilo’s noodzakelijk zijn. De start van de bietencampagne – de oogst van de suikerbieten ten velde en hun verwerking – zou hierdoor niet vertraagd worden. “In Tienen gaat alles sowieso door zoals gepland, maar voor de fabriek van Longchamps, die via een pijplijn verbonden is met Wanze, ligt het iets moeilijker. Maar in Wanze ziet men toch de mogelijkheid om de noodzakelijke werken tijdig af te ronden, zodat ook daar alles rond 19 september kan starten", aldus Isabelle Roelandts, woordvoerster van Tiense Suiker.

Na een klacht van een klant is gebleken dat er deeltjes van de opslagsilo’s in Wanze kunnen loskomen en zo in de suiker kunnen belanden. Daarom trok het Voedselagentschap de toelating in van de productiesite van Tiense Suiker in Wanze totdat de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Producten werden niet teruggeroepen omdat er geen onmiddellijk gevaar bestaat voor de voedselveiligheid.

Betekent dit uitstel voor de start van de bietencampagne? Allicht niet, omdat het volgens Tiense Suiker mogelijk is om de werken in Wanze tijdig af te ronden zodat de ontvangst van de bieten in de rasperij van Longchamps rond 19 september kan starten, net zoals in Tienen. Als het van de bietentelers zelf zou afhangen, dan wordt er met de start van de campagne geen haast gemaakt. Door de lage prijs telt elke kilo opbrengst en in de maand september kunnen bieten nog flink dikker worden. Dat is geen overbodige luxe na een gortdroge zomer die niet bevorderlijk was voor de groei van suikerbieten en extra nadelig voor partijen bieten die vroeg geleverd moeten worden.

“Uit ervaring weten we dat er van september tot begin oktober nog 20 ton per hectare kan bijkomen”, vertelt Jean-Paul Vanelderen van het Verbond Vlaamse Suikerbietplanters Tiense in Het Laatste Nieuws. Het nationale bietentelersverbond CBB drong aan op een verlate start van de bietencampagne, iets waar Iscal Sugar in de suikerfabriek van Fontenoy gehoor aan gaf. Daar start de ontvangst van de bieten pas op 1 oktober. In Tienen en Longchamps anderhalve week eerder. Vorig jaar startte de bietencampagne van de Tiense Suikerraffinaderij reeds op 11 september, en werden de laatste bieten pas eind januari 2018 in de fabriek ontvangen.

Bron: Het Laatste Nieuws / eigen verslaggeving

Beeld: Tiense Suikerraffinaderij

Volg VILT ook via