nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2019 Bietsector bedankt KBIVB-directeur voor 40 jaar inzet

De directeur van bieteninstituut KBIVB, Jean-Pierre Vandergeten, ging met pensioen en dat laat vakblad De Bietplanter niet onopgemerkt passeren. Bij het begin van zijn carrière ontdekte hij dat de bietenpulp een waardevolle nevenstroom is in het rantsoen van rundvee als je het drogestofgehalte verhoogt en het product correct inkuilt voor een goede bewaring. Meer recent was het verbod op neonicotinoïden een belangrijk dossier voor Vandergeten. Daarover zegt hij: “De absurde stopzetting van het gebruik van deze insecticiden leidt voor de suikerbiet tot een enorm risico op opbrengstverlies, dat de teelt in gevaar brengt.” Net daarom is er op Belgisch niveau een uitzondering verleend onder zeer strikte voorwaarden.

Jean-Pierre Vandergeten startte bij het bieteninstituut toen het ‘koninklijk’ nog niet in de titel had. Bij zijn indiensttreding in 1978 was het BIVB in plaats van KBIVB. In 2010 werd Vandergeten directeur. Hij zocht zowel regionaal, federaal als buiten de landsgrenzen naar een zo groot mogelijke samenwerking. Het bieteninstituut sloot zich biivoorbeeld aan bij het onderzoeksconsortium Agrolink Vlaanderen.

Vandergeten: “Het KBIVB heeft zaken kunnen verwezenlijken en was combatief op alle fronten om de belangen van de sector te behartigen: bietenvariëteiten, investeringen, bewaring, beheer en administratie, machines, gewasbescherming, communicatie, enz.” Recent beet het bieteninstituut zich vooral vast in het dossier van neonicotinoïden omdat het verbod op dit type insecticiden het voortbestaan van bietenteelt in gedrang brengt. De afscheidnemende directeur wordt opgevolgd door Barbara Manderyck, tot dusver de expert gewasbescherming van het bieteninstituut.

Lees het interview met Vandergeten in De Bietplanter

Bron: De Bietplanter

Beeld: KBIVB

Volg VILT ook via