nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.09.2019 Bijna 100 gemeenten belichten hun 'duurzame helden'

Vijfennegentig Vlaamse gemeenten nemen van 18 tot 25 september deel aan de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). De gemeenten zetten dan hun 'duurzame helden' in de kijker: burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die bijdragen aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties. "Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen", klinkt het.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN moeten onze planeet tegen 2030 beter maken, zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen, kwaliteitsonderwijs en klimaatactie zijn er voorbeelden van. De hele wereld wordt verondersteld daar werk van te maken, ook de gemeenten spelen een erg belangrijke rol. "De SDG's zullen lokaal zijn of ze zullen niet zijn", stelt Wim Dries, voorzitter van VVSG. Het aantal gemeenten dat deelneemt aan de tweede campagneweek stijgt van 80 vorig jaar naar 95. "Dit bewijst dat het thema leeft bij onze leden", aldus Dries.

Tijdens de actieweek zetten de gemeenten honderden 'duurzame helden' in de kijker: geëngageerde burgers, bedrijven, scholen of verenigingen die in hun dagdagelijkse activiteiten het verschil maken. "Ze doen dat bijvoorbeeld met huiswerkbegeleiding voor kwetsbare kinderen, repair-cafés of het openstellen van hun passiefwoning." Zo nemen de duurzame helden in Grobbendonk mensen mee op de fiets, zijn er her en der info-avonden over de SDG's en is er een heus zangfeest in De Pinte. Borgloon zet in de verf dat fruittelers Karel en Veerle Vaes aan drie duurzaamheidsdoelen tegelijk bijdragen en Scherpenheuvel-Zichem is trots op maatwerkbedrijf De Vlaspit dat een 100-tal mensen tewerkstelt die elders moeilijk aan de slag kunnen.

Inwoners van de deelnemende gemeenten worden ook gewezen op hun lokale verantwoordelijkheid rond duurzame ontwikkeling. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Bij de 17 internationale duurzaamheidsdoelstellingen zijn er een aantal met een duidelijk raakvlak met landbouw. Vanzelfsprekend is dat de doelstelling ‘geen honger’, die ook gericht is op het bevorderen van duurzame landbouw. Maar bijvoorbeeld ook de doelstellingen ‘verantwoorde consumptie en productie’, waar de strijd tegen voedselverspilling onder valt, en ‘leven op het land’ wat uitgelegd wordt als het duurzaam gebruik van ecosystemen, duurzaam bosbeheer, biodiversiteit beschermen en het stoppen van woestijnvorming en landdegradatie in het algemeen,

Een overzicht van de gemeenten en hun helden is te vinden op www.duurzamegemeente.be

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: gemeente Merelbeke

Volg VILT ook via