nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2019 Bijna 100 mio euro uitbetaald voor droogte 2018

De Vlaamse overheid zal tegen midden januari 2020 99 miljoen euro schadevergoeding hebben uitbetaald aan Vlaamse landbouwers die schade hebben ondervonden van de droogte in 2018. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits woensdag in de commissie Landbouw geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts. De minister benadrukt dat het gaat om een fractie van de schade die de landbouwsector in 2018 geleden heeft.
De droogte van de lente en zomer van 2018 is eerder door de Vlaamse overheid al erkend als landbouwramp. De uitbetalingen gebeuren op basis van een dossier ingediend door de landbouwer en geverifieerd door plaatselijke commissies die de werkelijke schade moeten vaststellen. Daarna wordt de schadevergoeding berekend waarop de landbouwer aanspraak kan maken en volgt de uitbetaling. Volgens minister Crevits gaat het om de afhandeling van ongeveer 7.500 dossiers. Volgend jaar volgen nog om en bij 4.500 dossiers.
 
In De Afspraak op Canvas bevestigt de minister dat het een enorm bedrag lijkt, maar dat het slechts om een fractie gaat van de verliezen die de sector heeft geleden. “We moeten goed beseffen dat bij dergelijke weerfenomenen landbouwers hun inkomen voor een heel jaar kwijt zijn”, aldus Crevits. Ze benadrukt ook het economisch belang van de sector, dat nog te vaak uit het oog verloren wordt. “Deze sector heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro en de agrovoedingsketen zelfs van 60 miljard euro.”
 
Tegelijk wijst de minister er ook op dat vanaf 2020 het Rampenfonds wordt vervangen door de brede weersverzekering die landbouwers zelf moeten afsluiten op de private verzekeringsmarkt. Land- en tuinbouwers kunnen vanaf volgend jaar een subsidie ontvangen tot 65 procent van de verzekeringspremie. Daarvoor moeten ze verzekering afsluiten bij één van de vijf door de overheid erkende verzekeraars. In totaal gaat het om twee Belgische aanbieders: KBC Verzekeringen en MS AMLIN Insurance, exclusief aangeboden door Nuytten Verzekeringen NV. Daarnaast zijn ook de NV Hagelunie en Onderlinge hagelverzekering Maatschappij AgriVer BA en Vereinigte Hagel erkend.
 
Crelan liet deze week nog weten dat het gaat samenwerken met Vereinigte Hagel om boeren de mogelijkheid te bieden om een verzekering af te sluiten. “Als bank met roots in de land- en tuinbouwsector vinden we het belangrijk dat ons gespecialiseerde financiële aanbod voor de sector wordt aangevuld met de brede weersverzekering”, vertelt Jean-Paul Grégoire, bestuurder-directeur bij Crelan. “Dit product stelt onze landbouwklanten in staat om hun teelten te beschermen tegen weersinvloeden en meer specifiek biedt het de land- en tuinbouwers in Vlaanderen de mogelijkheid om in te gaan op de gewijzigde regelgeving voor landbouwrampen.”
 
Op donderdag 5 december 2019 organiseert het Departement Landbouw en Visserij tijdens Agribex van 14u tot 16u een informatiesessie over de brede weersverzekering. Inschrijven kan via de website van het Departement.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via