nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2019 Bijna 20.000 klachten tegen glyfosaat van Bayer in VS

Het Duitse chemieconcern Bayer kijkt in de Verenigde Staten aan tegen 18.400 klachten wegens het middel Roundup. Roundup kwam vorig jaar via de overname van Monsanto in handen van Bayer. Daarmee haalde het Duitse concern zich ook duizenden rechtszaken op de hals omwille van het risico op kanker dat het middel zou inhouden. Bayer houdt vol dat Roundup veilig is, maar investeert wel in alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden en stelde een bemiddelaar aan voor alle claims. De teller staat nu dus op 18.400. In april was dat 13.400.

Voor de eerste zes maanden van 2019 rapporteert het chemieconcern een omzetstijging met ruim 21 procent tot een kleine 11,5 miljard euro. Gecorrigeerd voor overnames en wisselkoersen is er nog sprake van 0,9 procent groei. De winst over het tweede kwartaal bedroeg 404 miljoen euro, wat bijna een halvering is. De landbouwafdeling van Bayer zag zijn verkoopcijfers verslechteren als gevolg van het noodweer in de Verenigde Staten. Ook het handelsconflict tussen de Amerikanen en Chinezen drukte op de opbrengsten.

Bayer wijdt één pagina in zijn halfjaarlijkse rapport met de resultaten aan ‘legal risks’. In verband met de vele rechtszaken die rond glyfosaat lopen, staat te lezen: “We blijven geloven in de veiligheid van deze stof en zullen dat krachtig verdedigen in alle rechtszaken. Met jury’s van rechtbanken die er anders over oordeelden, zijn we het oneens. Later dit jaar staan nog drie rechtszaken gepland in de staat Missouri.” Die rotsvaste overtuiging wat glyfosaat betreft, belet Bayer niet om de komende tien jaar 5 miljard euro te investeren in alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden. Met dat geld zal onder meer onderzoek gebeuren naar resistente onkruiden en totaal nieuwe methoden om onkruid aan te pakken.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via