nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.04.2018 Bijna groen licht voor overname Monsanto door Bayer

De Europese Commissie ziet geen graten in de verkoop van een deel van de activiteiten van het Duitse farma- en chemieconcern Bayer aan zijn sectorgenoot BASF. Door de transactie wordt de weg verder vrijgemaakt voor de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door Bayer. Omdat BASF momenteel nog geen zaden en niet-selectieve herbiciden verkoopt en nog maar net actief geworden is op de markt van de digitale landbouw, heeft de Commissie er geen problemen mee dat BASF deze activiteiten overneemt. 

De Europese Commissie keurde de overname van Monsanto door Bayer goed, op voorwaarde dat Bayer een deel van zijn activiteiten afstoot. Anders dreigt Bayer-Monsanto te dominant te worden, aldus de Commissie. Om aan die kritiek tegemoet te komen, wil Bayer een pakket met een waarde van meer dan 6 miljard euro aan BASF verkopen. De deal die beide Duitse bedrijven overeengekomen zijn, krijgt nu voorwaardelijk groen licht van de Europese Commissie.

Omdat BASF momenteel nog geen zaden en niet-selectieve herbiciden verkoopt en nog maar net actief geworden is op de markt van de digitale landbouw, heeft de Commissie er geen problemen mee dat BASF deze activiteiten overneemt. Als BASF nu kan bewijzen dat het in staat is de rol van Bayer over te nemen in de desbetreffende marktsegmenten, lijkt niets de definitieve goedkeuring van de overname van Monsanto nog in de weg te staan. Aan die deal hangt een prijskaartje van 55 miljard euro vast. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via