nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2019 Bio groeit en daar dragen andere marktpartijen toe bij

De biosector groeit, en dat is heus niet alleen te danken aan landbouwers. In steden zoals Antwerpen, Gent, Brugge, Roeselare, Leuven en Hasselt zijn de grootste concentraties marktdeelnemers actief met andere biologische activiteiten dan primaire productie. Dat kunnen handelaars, verkooppunten of verwerkers zijn. De grootste groep zijn bedrijven die verschillende marktactiviteiten combineren. Eind 2018 stonden er in Vlaanderen 1.102 biobedrijven (+10%) onder controle voor activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur en/of exporteur. Landbouwers die bijvoorbeeld zelf ook aan verwerking doen, zijn niet meegeteld.

De Europese en Vlaamse reglementering rond biologische productie is niet enkel van toepassing op ondernemingen die actief zijn in de primaire productie. Ook onderworpen aan controle en certificatie zijn bedrijven die biologische producten willen verwerken, invoeren, opslaan, uitvoeren of verhandelen. Waar de bioboeren verspreid over heel Vlaanderen actief zijn, concentreren de marktdeelnemers met andere biologische activiteiten zich in de steden.

Het voorbije jaar zijn er 56 nieuwe biologische landbouwbedrijven van start gegaan. Ook het aantal bedrijven in de schakels na de primaire producenten groeide met dubbele cijfers (bijna 10% t.o.v. 2017). Eind 2018 waren ze met 1.102. Bijna vier op de tien van deze bedrijven combineren marktactiviteiten, en zijn bijvoorbeeld zowel verkooppunt van biovoeding als importeur. De tweede grootste groep (30%) zijn de ondernemingen die enkel actief zijn als bereider van biologische producten.

In Vlaanderen stonden 185 bedrijven onder biocontrole voor de uitoefening van importactiviteiten. Bijna 242.000 ton biologische producten uit derde landen werden vorig jaar in Vlaanderen door de douane ‘ingeklaard’. Die term gebruikt men voor het vervullen van de douaneformaliteiten voor inkomende goederen. Afgaand op het gewicht komt 95 procent van de import binnen via Antwerpen en Mechelen, terwijl bijna 4 procent aangeboden wordt bij de douaneautoriteit van Zeebrugge.

De meeste bioproducten zijn afkomstig uit Ecuador, Peru en de Domicaanse Republiek. Heel wat van deze goederen worden vervolgens vanuit Vlaanderen verder verdeeld naar andere landen van de EU. Het gaat haast altijd om plantaardige producten, vooral eetbare vruchten en noten. Uit de drie reeds genoemde landen worden vooral biologische bananen ingevoerd.

Meer info: Biorapport 2018

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Lidl

Volg VILT ook via