nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.09.2019 Biolandbouw deel van de oplossing voor behalen SDG’s

Biologische landbouw wordt een belangrijke rol toebedeeld als het gaat over het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Dat zegt BioForum Vlaanderen in een persbericht en is de conclusie uit een metastudie die de Universiteit van Twente uitvoerde op vraag van de gespecialiseerde groothandel EOSTA. “Dat biologische landbouw een positief effect heeft, is voor ons niet verrassend”, zegt Volkert Engelsman, CEO van EOSTA. “Maar we zijn toch blij met het resultaat. De bedoeling is om met dit rapport in de hand biologische landbouw wereldwijd verder te blijven ontwikkelen.”
In 2015 werd Agenda 2030 voor Duurzame ontwikkeling gelanceerd door 150 landen. Ze identificeerden 17 duurzaamheidsdoelen (sustainable development goals, SDG’s) die van de wereld een duurzamere plek moeten maken tegen 2030. Uit het nieuwe rapport ‘Organic Agriculture and the Sustainable Development Goals’ blijkt nu dat biologische landbouw voor maar liefst 8 van de 17 doelstellingen een positieve bijdrage kan leveren.
 
De metastudie werd uitgevoerd door een student aan de Universiteit van Twente op vraag van biologische groothandel EOSTA. Meer dan vijftig wetenschappelijke studies, waarvan een heel deel afkomstig van het FAO, werden voor de studie in kaart gebracht. De conclusie is dat biologische landbouw een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van liefst 8 van de 17 doelstellingen. Het gaat om Geen honger (SDG 2), Goede gezondheid en Welzijn (SDG 3), Schoon water en Sanitair (SDG 6), Eerlijk werk en economische groei (SDG 8), Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12), Klimaatactie (SDG 13), Leven in het water (SDG 14) en Leven op het land (SDG15). 
 
“We zitten met grote maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, gezondheid en biodiversiteit”, vertelt Volkert Engelsman. “Maar om de duurzaamheidsdoelen te halen tegen 2030 gaan we niet snel genoeg. Daarom moeten we nu focussen op praktische, realistische oplossingen.”
 
Volgens Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen, is duurzaamheid een tienkamp waarvoor je een speciaal soort atleet nodig hebt. "Vaak wordt er alleen gefocust op één onderdeel van duurzaamheid, bijvoorbeeld CO2-uitstoot”, zegt hij. “De laagste uitstoot zorgt zogenaamd ook voor het meest duurzame product. Dat is alsof je de beste sprinter hebt en stelt dat die de beste tienkamper is. Maar het is net omgekeerd: de verschillende elementen maken samen een nog sterker geheel. Iets wat duurzaam is zal lekkerder smaken, beter zijn voor de boer, het dierenwelzijn, de natuur, het klimaat en de bodem. Bio is een geheel. Je kun er niet zomaar één element uithalen, want dan klopt het grotere plaatje niet meer.”
 
EOSTA stelt de studie beschikbaar voor iedereen in de biologische sector. Ze doen dat samen met een brede coalitie van biologische organisaties: IFOAM, Organic Sweden, Pro Luomu (Finland), Soil Association (U.K.), Organic Denmark, Bio Austria, Bio Suisse, BioForum Vlaanderen, BioWallonie, Irish Organic Association, Sustainability Consortium (Duitsland), Bionext (Nederland), Assobio (Italië), Ecovia (Spanje) Oikos (Noorwegen) en verschillende organisaties in de VS, Canada, Maleisië en Japan.

Bron: BioForum Vlaanderen

Volg VILT ook via