nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.09.2017 Biosector applaudisseert voor nieuwe voedingsdriehoek

Na de lancering van de nieuwe voedingsdriehoek regende het reacties. Ook de sectorfederaties uit de voedingsindustrie en de landbouworganisaties ABS en Boerenbond lieten zich niet onbetuigd. BioForum Vlaanderen, de sectororganisatie van biolandbouw en -voeding, hoorden we toen niet. Op de eigen website legt de organisatie nu uit waarom zij wél tevreden zijn met de nieuwe voedingsrichtlijnen. “We zijn blij dat de voedingsdriehoek duurzaamheid propageert. Net als het Vlaams Instituut Gezond Leven pleit de biosector voor meer plantaardige en minder dierlijke voeding.”

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft de nieuwe voedingsdriehoek op zijn kop gezet. Zo gaat de meeste aandacht ineens naar die producten waarvan we méér moeten eten: groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden, en onverzadigde oliën en vetten. In het onderste puntje staan vlees en verzadigde oliën en vetten, ofwel de voedingswaren die minder aanwezig zouden moeten zijn in ons voedingspatroon. Het Instituut vraagt ook om verspilling tegen te gaan. “Een moedig pleidooi”, reageert BioForum Vlaanderen, “en een impliciete vraag naar een duurzamere manier om voedsel te produceren en consumeren.”

Met enkele nuanceringen kan de biosector zich vinden in de boodschap achter de omgekeerde voedingsdriehoek. Tevredenheid is er over de aandacht voor duurzaamheid en het pleidooi voor minder dierlijke voeding en het consumeren van meer plantaardige producten. Ook in de weigering om sterk bewerkte producten op te nemen in de voedingsdriehoek, volgt de biosector. In de ogen van BioForum zou de voedingsdriehoek nog meer kunnen ingaan op de kwaliteit van voedingswaren.

Lees het artikel ‘De nieuwe voedingsdriehoek is een pluim voor de biosector’.

Bron: BioForum.be

Volg VILT ook via