nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.10.2019 Biotechdag zoomt in op microben

We staan er meestal niet bij stil, maar we komen elke dag in aanraking met microben. “Hoewel deze mini-wezens niet zichtbaar zijn met het blote oog, spelen ze een erg belangrijke rol in onder meer onze voeding, onze gezondheid en onze omgeving”, weten de onderzoekers van de VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Afgelopen zondag kon iedereen kennis maken met de wondere wereld van de microbiologie. “Smeuïge yoghurt, sprankelend bier, antibiotica-alternatieven, milieuvriendelijke meststoffen: allemaal mogelijk dankzij microben.”

Zondag 20 oktober kreeg je tijdens de achtste editie van Biotechdag een inkijk in de labo’s microbiologie van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). “Microben zijn onmisbaar in veel verschillende sectoren”, klinkt het bij het VIB. “Denk maar aan voeding: lekkere chocolade, smeuïge yoghurt, sprankelend bier, allemaal dankzij onzichtbare microben. Bovendien hebben ze ook een impact op onze gezondheid (blije darmen, antibiotica-alternatieven, indijken van epidemieën) en het milieu (luchtkwaliteit verbeteren, milieuvriendelijke meststoffen, waterzuivering).”

Het onderzoek van doctoraatsstudent Dominique Holtappers (KU Leuven) kadert binnen de landbouwsector. “Veel van onze gewassen worden geteisterd worden door bacteriën en dat kan leiden tot grote verliezen”, vertelt hij. “Het is dus belangrijk om nieuwe en duurzame middelen te vinden die we kunnen inzetten in de strijd tegen plantbacteriën.” Ook Sebastian Proost (VIB-KU Leuven Centrum voor microbiologie) komt in zijn labo in aanraking met de landbouwsector. “Wij bestuderen welke en hoeveel bacteriën er in verschillende ecosystemen voorkomen”, legt hij uit. “En daar horen ook grondstalen uit de landbouw bij.”

Heb je de biotechdag gemist? Geen zorgen volgend jaar is er weer één: zondag 25 oktober 2020 in Gent.

Meer weten? www.biotechdag.be

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via