nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2018 Blijft May overeind na voorstel voor zachte brexit?

Negen maanden voor het officiële begin van de brexit heeft de Britse regering een collectieve visie op die brexit voorgesteld. De Britse premier Theresa May stelt onder meer voor om een vrijhandelszone te behouden voor industriële producten en landbouwgoederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Over het voorstel moet nog wel onderhandeld worden met de Europese Unie. Maar de vraag is of het zo ver komt, want minder dan 24 uur nadat May een akkoord bereikte, stapten er al twee zwaargewichten op uit haar regering.

De Britse regering nam na twaalf uur vergaderen een ‘collectief standpunt’ in over de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie na de brexit. Dat maakte de Britse premier Theresa May bekend. In zijn standpunt stelt de Britse regering een vrijhandelszone voor tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Voor industriële goederen en landbouwproducten zouden daarbij gemeenschappelijke regels worden aangehouden. Het Britse parlement blijft echter het recht behouden om af te wijken van de Europese regels. “Voor de belangrijke dienstensector in het Verenigd Koninkrijk, waaronder financiële dienstverlening, komt er een andere regeling, met grotere flexibiliteit”, laat de Britse regering weten.

Andere belangrijke punten uit het document zijn onder meer de oprichting van een gezamenlijk douaneterritorium, het behoud van het recht van de Britten om eigen invoerrechten te heffen en een eigen handelsbeleid te voeren. Het vrij verkeer van personen moet op de schop, in de plaats komt dan een ‘mobiliteitskader’ waarin nieuwe regels voor Britse en Europese burgers worden vervat om in elkaars territorium te reizen of te werken. Een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland, of tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië, ziet de regering-May niet zitten.

“Natuurlijk hebben we nog veel werk met de EU om aan het eindpunt in oktober te geraken. Maar het is goed dat we na onze gedetailleerde discussies tot een positieve toekomst voor het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen”, reageerde May zaterdag nog. Ze liet weten dat alle maatregelen in een witboek zullen gepubliceerd worden. Maar het is maar de vraag of het ook zover gaat komen. Nadat eerst David Davis, de brexit-minister van Groot-Brittannië, en daarna Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, uit de regering stapten, is het niet zeker of de positie van premier May nog houdbaar is. Beide ministers staan bekend als voorstander voor een harde brexit en stapten op uit onvrede met het voorstel dat nu op tafel ligt. Dit zou de val kunnen betekenen van de regering van Theresa May.

Vanuit Vlaamse hoek werd positief gereageerd op de brexit-voorstellen van de Britse regering. Vicepremier Kris Peeters noemt het voorstel een stap vooruit. "Ik heb eind april in Londen gepleit voor douane-unie, goed dat het Verenigd Koninkrijk in die richting evolueert. Zou goed zijn voor België en onze bedrijven", analyseert Peeters de Britse tekst. "Maar ik heb nog veel vragen en roep de onderhandelaars op om nu snel vooruit te gaan."

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is tevreden dat de Britse regering meer duidelijkheid verschaft over de manier waarop ze de Brits-Europese relaties na de brexit ziet. “Het is belangrijk dat de voorstellen ook duurzaam, eenduidig interpreteerbaar en praktisch werkbaar zijn voor onze bedrijven en havens", laat hij weten. "Omslachtige procedures en zware handelsbelemmeringen zijn het laatste wat we willen. Het Verenigd Koninkrijk is onze vierde handelspartner. We moeten absoluut vermijden dat we in een 'no deal'-situatie verzeild geraken. Geen akkoord bereiken en dus een 'hard brexit' is voor Vlaanderen geen optie. No deal is a bad deal."

Premier Charles Michel (MR) reageert echter terughoudender. Hij noemt de voorstellen "onbevredigend" omdat ze niet gericht zijn op de diensten. “Dat terwijl de Belgische economie zo beïnvloed wordt door de diensten. De Britse dienstensector heeft een belangrijke impact, zeker de financiële dienstensector”, klinkt het. Volgens Michel is de kern van de Britse voorstellen ook nog steeds een heel eind verwijderd van het respect voor het ondeelbare karakter van de vier vrijheden (vrijheid van goederen, personen, diensten en kapitaal) en voor de integriteit van de interne markt. En hoewel 'plan A' een onderhandeld akkoord over de Brits-Europese relaties blijft, wordt er volgens Michel ook een 'plan B' voorbereid, een scenario zonder wederzijds goedgekeurde brexit-deal.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via