"Blijvende steun nodig voor voedingsbedrijven"

De heropening van de horeca vanaf maandag is een goede zaak, maar er blijft nood aan steun voor voedings- en drankenbedrijven. Dat zegt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie in een reactie op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad.
4 juni 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55
De heropening van de horeca vanaf maandag is een goede zaak, maar er blijft nood aan steun voor voedings- en drankenbedrijven. Dat zegt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie in een reactie op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad.
Het bijna drie maanden lang sluiten van de horeca trof niet alleen de horecazaken zelf, maar ook de leveranciers uit de voedings- en drankenindustrie, benadrukt Fevia. "Van dranken over ingrediënten tot bereide maaltijden: een kwart van de verkoop aan Belgische consumenten gebeurt via de horeca."
 
Daarom pleit de organisatie voor verdere steunmaatregelen voor de horeca. "We steunen de vraag om de horeca extra ademruimte te geven, door bijvoorbeeld de btw op alle voeding en dranken in de horeca te verlagen naar 6 procent, naast andere gerichte maatregelen om de heropstart te ondersteunen en de horecaconsumptie te stimuleren", zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia.
 
Maar ook de leveranciers mogen niet uit de boot vallen. "Tegelijk hebben ook onze voedings- en drankenbedrijven blijvende steun nodig om er weer bovenop te komen, door socio-economische maatregelen te verlengen of bijkomende te nemen", zegt Fevia-CEO Bart Buysse. "We pleiten er dan ook voor om het regime van tijdelijke werkloosheid wegens corona verder te verlengen zolang de horeca niet op volle toeren draait."
 
Daarnaast vraagt Fevia maatregelen om investeringen aan te moedigen en de liquiditeit en financiering van bedrijven op peil te houden. “Dat kan onder meer met een tussenkomst in de kost voor gewaarborgd loon bij ziekte, die door Covid-19 ook in onze sector sterk was toegenomen”, aldus Buysse. “En we vragen om een aantal flexibiliteitsmaatregelen zoals het hoger krediet voor vrijwillige overuren en de versoepeling voor opeenvolgende contracten voor bepaalde tijd verder te behouden.”
 
Door het stilliggen van de horeca, de toeristische en evenementensector en het wegvallen van een groot deel van de export heeft de coronacrisis een zware economische impact op de Belgische voedingsbedrijven. Volgens Fevia kampt een derde van de bedrijven in de sector met liquiditeitsproblemen en ziet 90 procent hun omzet dalen. Bij een kwart van de voedings- en drankenbedrijven daalde de omzet zelfs met meer dan de helft. De gedeeltelijke heropstart van de horecasector biedt vooruitzicht op verbetering. Maar Fevia wil verder blijven overleggen met alle betrokken sectoren en bevoegde overheden met het oog op economisch herstel op de binnenlandse en de buitenlandse markt voor alle schakels van de voedingsketen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek