nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2019 Blikseminslag doodt drie koeien in Haspengouw

In Jesseren, een deelgemeente van Borgloon, zijn tijdens de storm drie koeien getroffen door de bliksem. De veearts bevestigde dat het natuurfenomeen de doodsoorzaak is. “De dood van drie drachtige dieren is een groot verlies voor de boerderij”, vertelt landbouwer Paul-Luc Awouters aan VRT NWS. De bliksem maakt vaker slachtoffers bij runderen omdat de dieren op de weide blijven tijdens een onweer, en soms zelfs schuilen onder een boom. Op jaarbasis is het aantal koeien met brute pech beperkt. Hoeveel precies laat Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DKZ) in het midden omdat niet alle gevallen gemeld worden. “Bovendien veroorzaakt de elektrocutie uitwendig meestal geen letsels zodat de veehouder niet altijd de link legt met een recent onweer”, vertelt Koen De Bleecker, regiodierenarts bij DGZ.

In het Limburgse Jesseren vond een wandelaar vrijdag drie dode koeien in een weide. “Om zeven uur 's ochtends kreeg ik een telefoontje van een wandelaar. Hij had drie van mijn koeien dood in de wei zien liggen”, zegt boer Paul-Luc Awouters. “Ik ben meteen gaan kijken en heb de veearts erbij gehaald. En die zei dat ze geraakt zijn door de bliksem. De koeien zijn verzekerd, maar toch is het een groot verlies want het ging om stamboomdieren van het Belgisch wit-blauwe ras.” Koeien lopen net zoals mensen het risico om geraakt te worden door de bliksem. Aangezien wij binnen schuilen bij een onweer is het risico voor hen zelfs groter want vleesvee beschikt niet altijd over een schuilhok op de weide.

Bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) krijgen ze sommige jaren een handvol meldingen van neergebliksemde koeien en andere jaren nog wat meer. “Het varieert en een juist cijfer hebben we niet omdat veehouders het ons niet altijd melden”, zegt Koen De Bleecker, regiodierenarts en verantwoordelijke herkauwers bij DGZ. “Bovendien is het lastig om de link te leggen met een onweer want een blikseminslag veroorzaakt meestal weinig uitwendige letsels bij een dode koe. Alleen in extreme gevallen zijn er brandplekken op de huid. Een expert van een verzekeringsmaatschappij zal daarom de data van het KMI opvragen om een onweer als doodsoorzaak al dan niet te kunnen uitsluiten.”

Bron: eigen verslaggeving / VRT NWS

Volg VILT ook via