nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.09.2016 Bodem neemt koolstof pas na lange tijd op

Dat de bodem een enorm opslagreservoir is voor koolstof, was al langer geweten. Tot nu toe werd er van uit gegaan dat dit de opwarming van de aarde zou helpen vertragen. Maar die opslag verloopt veel trager dan gedacht, melden Amerikaanse wetenschappers in Science. En dat is een domper volgens het populair wetenschapsmagazine EOS, want het betekent dat we nog grotere inspanningen moeten leveren om onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Planten groeien door CO2 uit de lucht op te nemen. Als planten afsterven, komt een deel van die koolstof in de bodem terecht, en niet in de atmosfeer, waar ze zou bijdragen tot het broeikaseffect. Maar dat proces verloopt trager dan gedacht. Amerikaanse wetenschappers bepaalden met de C14-methode de ouderdom van de koolstof in de bodem op 157 locaties overal ter wereld. Die bleek veel ouder dan de huidige klimaatmodellen aannemen: enkele duizenden jaren in plaats van enkele eeuwen. Dat impliceert dat de processen die koolstof opslaan in de bodem zich veel langzamer afspelen dan de klimaatmodellen aannemen.  
 
Dat heeft twee belangrijke gevolgen, licht hoofdauteur Yujie He (University of California) toe. “Het betekent dat de bodem meer koolstof opneemt dan we dachten, want de koolstof blijft langer in de bodem. Maar het betekent ook dat de koolstof die we vandaag uitstoten pas over enkele honderden tot duizend jaar in de bodem zal belanden. Dat zal dus niet veel helpen om de klimaatverandering die vandaag plaatsvindt te temperen. We zullen dus nog grotere inspanningen moeten leveren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.”

Bron: EOS magazine

Volg VILT ook via