nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.06.2020 Boer schakelt wandelaars in om duiven te verjagen

Door het mooie weer van de voorbije weken zijn de graangewassen op de velden in het Waasland flink gegroeid. Binnen enkele weken kan er geoogst worden en dat is ook de bosduiven niet ontgaan. Zij pikken halve velden leeg. Daarom wil landbouwer Johan Van Goethem nu een beroep doen op wandelaars die zijn velden passeren. “Sla op de gong om de duiven weg te jagen”, spoort hij hen aan.

“Bosduiven pikken elk jaar letterlijk een graantje mee van de gewassen op onze akkers”, zegt landbouwer Johan Van Goethem, die onder meer wintergerst teelt. Dat veld ligt vlak bij een bosrijk gebied, waar heel wat wilde bosduiven hun habitat hebben. In het verleden probeerde hij de duiven weg te jagen door vlaggen te planten in het veld of door een gaskanon te plaatsen dat op geregelde tijdstippen een 'schot' lost.

“Maar die duiven zijn niet van gisteren en hebben dat snel door. Al die middeltjes misten dus steeds meer hun effect”, zegt Johans vader Albert Van Goethem, die vlak bij het veld woont. “Zelf elke dag in het veld gaan staan om de duiven te verjagen, zag ik niet zitten, dus probeerde ik het op een andere manier.”

Albert knutselde een constructie in elkaar, waar iedereen die het wenst op een gong kan slaan en zo de duiven kan wegjagen. ‘Beste wandelaar, wil je hierop slaan, dan jaag je de bosduiven hier vandaan’, staat er op een groot bord geschreven, met daaronder een zelfgemaakte gong. Die creatieve oplossing mist zijn effect niet. “Het bord en de gong staan er nu drie dagen en al heel wat wandelaars hebben het geprobeerd”, zegt Albert.

“We konden het goed horen, want we wonen in vogelvlucht op honderd meter van het veld. Iedereen vindt het een leuk idee, want we zagen ook al heel wat mensen foto's en selfies nemen. Landbouwers en wandeltoeristen kunnen elkaar steunen.”

En de bosduiven? Die vinden het duidelijk niet zo leuk, want ze waren in geen velden meer te bespeuren. “Als de gong nog een maand zijn ding kan doen, kunnen we de gerst oogsten. En wees maar zeker dat er volgend jaar nog zo'n constructies in de Wase velden zullen opduiken.”

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via