nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.07.2019 Boer ziet burger liever 'naharken' dan 'moeskoppen'

Onbekenden gingen afgelopen weekend aan de haal met 300 kilo aardappelen van een veld in Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen). “Ik heb er niks op tegen dat mensen, na het rooien, de restanten komen oprapen, maar dit is onaanvaardbaar”, vertelt landbouwer Marc Van den Bossche aan Het Nieuwsblad. De krant neemt de gelegenheid te baat om het verschil te duiden tussen ‘moeskopperij’ en ‘naharken’. Wat boer Van den Bossche meemaakt, stond tot 2005 in het Strafwetboek en werd beschouwd als een kruimeldiefstal. Toen de GAS-boete zijn intrede deed, verdween moeskopperij uit het wetboek. Naharken, de restjes na de oogst oprapen, mag wel.

Op vraag van een landbouwer uit Kaprijke houdt de politie van zone Meetjesland een oogje in het zeil op de velden. De man werd het slachtoffer van wat vroeger in het Strafwetboek bekend stond als ‘moeskopperij’. Dieven rooiden 100 vierkante meter van een aardappelveld. “Afgelopen weekend merkte ik een kale plek in het veld op”, zegt landbouwer Marc Van den Bossche uit Kaprijke. “Onbekenden hebben de aardappelen uitgedaan en meegenomen. Ik heb meteen de politie op de hoogte gebracht van de diefstal.”

“Moeskoppen betekent diefstal of stroperij van een deel van de landbouwoogst door het plukken, afrukken, afsnijden of uitgraven van vruchten of gewassen”, verduidelijk commissaris Longeville in de krant. “Het werd door het Strafwetboek beschouwd als een kruimeldiefstal en bestraft met een gevangenisstraf van één tot vier dagen of een boete van 5 tot 15 euro.”

In de loop van 2005 verdween moeskopperij echter uit het wetboek. “Het is de periode dat de GAS-boete zijn intrede deed”, zegt Longeville. “Gemeenten kunnen zelf kiezen om moeskopperij te bestraffen met een boete, maar vrijwel geen enkele gemeente heeft dat gedaan. Ook Sint-Laureins niet.” Moeskoppen wordt in de praktijk dan ook bijna altijd ongestraft gelaten. Naharken, het ophalen van de restjes na de oogst, mag wel en gebeurt frequent met toestemming van de landbouwer.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via