nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.08.2016 Boeren kunnen gastheer zijn voor luxueuze kampeerders

Schept de nieuwe vakantietrend ‘glamping’, een samenvoeging van ‘glamorous’ en ‘camping’, opportuniteiten voor landbouwers? Als we VTM Nieuws mogen geloven wel want luxueus kamperen op de boerenbuiten zou ook in ons land steeds meer succes kennen. Momenteel kan het enkel in Poperinge en Vielsalm maar als het van de voormalige CEO van Center Parcs afhangt, dan openen er het komende jaar een tiental glampings in België. James Mennekens roept landbouwers uit alle provincies op om hun erf open te stellen voor glampeerders.

Samen met het gezin herbronnen, ver weg van alle drukte en stress. Doe dat in een tent die voorzien is van alle comfort en je hebt de succesformule van ‘glamping’. In Nederland, het kampeerland bij uitstek is het fenomeen al stevig ingeburgerd. Ook in Frankrijk, Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten staan er al ettelijke tenten opgesteld. De hype waait nu ook over naar België, want de vroegere topman van Center Parcs James Mennekens wil 'glamping' bij ons introduceren.

Mennekens zegt dat het landbouwers een extra inkomen kan opleveren. Hij meent namelijk dat dit soort toerisme alleen nog maar aan populariteit zal winnen. Hoewel je slaapt in een echt bed zorgt het vuur en zelf eten maken nog altijd voor de kampeerervaring. Op korte afstand van de hectiek van de stad kunnen kampeerders tot rust komen. De glampings worden uitgebaat door landbouwers in samenwerking met ‘Het Betere Boerenbed’, de organisatie van Mennekens.

Volgens cijfers van de FOD Economie daalt het aantal kampeerders in ons land, maar Mennekens zegt dat al vele tientallen Vlamingen kozen voor een glamping-vakantie in eigen land. Dat kan tot dusver enkel in Poperinge of over de taalgrens in Vielsalm. Een weekend luxueus kamperen kost in het zomerseizoen zo'n 315 euro voor het hele gezin. "Maar wie glampeert, krijgt het allemaal", zegt Mennekens, "incluis een tent met slaapkamers, een koeling, kookkachel, enzovoort. En niet vergeten: elke ochtend verse eitjes, vers brood, en een poetsploeg die bij vertrek de tent komt schoonmaken."

'Het Betere Boerenbed' is één van de grootste spelers in de glampingsector. In Groot-Brittannië en in de VS staan er intussen al verschillende tenten opgesteld.

Herbekijk de reportage uit het VTM Nieuws. Ook PlattelandsTV besteedt deze zomer aandacht aan het fenomeen met een reportage vanop het Britse platteland.

Bron: VTM Nieuws / De Morgen

Beeld: Reginald Kerckhove

Volg VILT ook via