nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.10.2018 Boeren op een helling, hoe doe je dat?

Het leaderproject 'Boeren op een helling' zette zich de voorbije tweeënhalf jaar in om landbouwers in de Vlaamse Ardennen te helpen zich aan te passen aan de erosiewetgeving en om erosie tegen te gaan. Als afronding van het project, maakten de projectpartners een korte animatiefilm om landbouwers te overtuigen hun percelen niet-kerend te bewerken. “Met ons filmpje en actieplan willen we landbouwers helpen om de overgang naar niet-kerende grondbewerking vlot te maken.”

De partners van ‘Boeren op een helling’ - Eco², Steunpunt Erosie, PCG, PCA, Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat - zijn overtuigd van het nut van niet-kerende bodembewerking. “Niet-kerende bodembewerking (NKB) heeft niet alleen voordelen bij extreem natte of droge omstandigheden”, klinkt het. “Het is ook één van de mogelijkheden waarvoor landbouwers met paarse en rode percelen kunnen kiezen, om te voldoen aan de randvoorwaarden erosie.”

“De hevige regens in het voorjaar en de zeer droge zomer zullen verschillende landbouwers doen nadenken hoe ze hun akkers weerbaarder kunnen maken tegen extreme omstandigheden”, klinkt het. Omdat NKB een relatief nieuwe techniek is, is de kennis en ervaring nog niet overal te vinden. Het leaderproject ‘Boeren op een helling’ ontwikkelde daarom een animatiefilm en actieplan, met uitleg over de voordelen en belangrijkste aandachtspunten bij de toepassing van deze techniek. “Landbouwers kunnen met hun vragen ook nog steeds op de projectwebsite terecht. Daarop vinden ze onder meer informatie over de bodem, teelttechnieken, wetgeving en geplande activiteiten.”

Ook benieuwd? Je vindt het filmpje hier.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via