nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.02.2018 Boeren tonen veel interesse in Week van de Korte Keten

Het enthousiasme van hoeveproducenten om deel te nemen aan de Week van de Korte Keten is groot. Dat blijkt uit de grote opkomst op de provinciale inspiratiedagen en de vele vragen die binnenlopen bij het Steunpunt Hoeveproducten. “Veel hoeveproducenten willen iéts doen, van heel kleine dingen zoals proevertjes aanbieden tot grote evenementen zoals een boerenmarkt of hoeveterras organiseren”, vertelt coördinator Ann Detelder. Omdat de vraag naar ondersteuning daarbij groot is, zal het Steunpunt binnenkort een hulplijn opstarten.

De provincie Limburg organiseerde afgelopen week een inspiratiesessie voor hoeveproducenten die willen deelnemen aan de Week van de Korte Keten. Eerder dit jaar deden ook de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen dat. “Sinds die inspiratiedagen merken we dat de interesse groot is. De activiteiten lopen vlot binnen”, stelt Detelder. De vraag naar ondersteuning is ook groot. “De meeste producenten hebben geen ervaring met het organiseren van zo’n activiteiten. Omdat wij dat wel hebben, gaan we een hulplijn inrichten.”

Het is de eerste keer dat de Week van de Kort Keten over heel Vlaanderen georganiseerd wordt. De afgelopen twee jaar was het een uitsluitend West-Vlaams initiatief. Het Steunpunt Hoeveproducten treedt op als coördinator, maar verder ligt het initiatief bij de vijf Vlaamse provincies. Zij riepen de afgelopen maanden en weken hun hoeveproducenten op om na te denken over leuke activiteiten, en proberen hen via allerlei kanalen te inspireren.

Op de inspiratiedag van de provincie Limburg kwamen een 60-tal boeren af. Dat bewijst volgens gedeputeerde Inge Moors dat het enthousiasme groot is. Voor hoeveproducenten met een beperkt marketingbudget biedt een deelname dan ook enkele belangrijke voordelen: ze krijgen toegang tot een nieuw en breed publiek en kunnen hun producten promoten via de communicatiekanalen van hun provincie en de Vlaamse koepelwebsite. In sommige provincies komen de georganiseerde activiteiten bovendien in aanmerking voor een subsidie.

Vanaf maart kunnen hoeveproducenten hun activiteiten aanmelden op weekvandekorteketen.be. Wie in tussentijd vragen heeft, kan daarmee terecht bij zijn/haar provincie en binnenkort ook bij de hulplijn van het Steunpunt Hoeveproducten.

Behalve door het Steunpunt en de provincies wordt de Week gesteund door de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Doel is consumenten en horecazaken meer vertrouwd te maken met het uitgebreide assortiment Vlaamse hoeve- en streekproducten. Voorbeelden van activiteiten die georganiseerd worden, zijn kookworkshops, opendeurdagen, boerenmarkten en wandel- of fietstochten met proefhaltes op boerderijen. 

Meer info: 

Vlaams-Brabant:

Oost-Vlaanderen:

West-Vlaanderen:

Antwerpen:

Limburg:

Algemene coördinatie:

www.weekvandekorteketen.be

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Provincie Limburg

Volg VILT ook via