nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2018 Boerenbond-dochter AVEVE boekt meer inkomsten en winst

AVEVE, een onderdeel van de Boerenbond, heeft er opnieuw een sterk jaar opzitten. De omzet steeg naar bijna 1,4 miljard euro. De nettowinst ging zelfs een kwart hoger. Opvallend is de lage marge van amper 1,5 procent nettowinst op de omzet. “De marges zijn in onze sector eerder aan de lage kant”, legt woordvoerster Stéphanie Deleul uit. "Veevoeder is bijvoorbeeld een segment met hoge investeringen. Onze huidige marge is echter al iets hoger dan vroeger." Door de nieuwe winst stijgt het eigen vermogen van AVEVE naar 385 miljoen euro. Dat cijfer bestaat vooral uit reserves.

AVEVE, de uitbater van de gelijknamige winkelketen en de marktleider in ons land in de toelevering aan de land- en tuinbouw, is een van de grootste Belgische bedrijven. De groep kwam onlangs nog in het nieuws met de overname van de Eurotuin-tuincentra van ondernemer Rudi De Kerpel. Het bedrijf is actief in de verschillende segmenten van de land- en tuinbouwsector, zoals veevoeding, plantenvoeding, plantenbescherming, zaden, zaaigranen, plantaardappelen en land- en tuinbouwmachines. Bij het grote publiek is AVEVE het bekendst van de 250 gelijknamige winkels. Ook in het buitenland, met name in Nederland, Frankrijk en Duitsland, is de groep terug te vinden.

Vorig jaar boekte AVEVE 1,39 miljard euro omzet. Dat is 55 miljoen euro of ruim vier procent meer dan in 2016, leert de onlangs vrijgegeven jaarrekening. De bedrijfskosten houden min of meer gelijke tred met de inkomsten. Vooral door een hoger aandeel in het resultaat van enkele dochterbedrijven wist AVEVE een flink hogere winst te boeken. Onderaan de streep bleef er goed 21 miljoen euro over, een kwart meer dan in 2016.

AVEVE focuste in 2017 onder meer op een vereenvoudiging van de groepsstructuur. Het aantal juridische entiteiten werd drastisch verminderd, vooral door interne fusies. Die fusies werden dit jaar voortgezet. Maar de groep kocht ook aandelen bij in bepaalde dochterbedrijven. Het belang in Natural Granen Gebroeders De Scheemaecker uit Schoten werd opgedreven van 50 naar 100 procent. De extra participaties stuwden de omzet mee omhoog, net als de organische groei. Zo zetten de AVEVE-winkels 3 procent meer om.

Bron: De Tijd

Beeld: Aveve

Volg VILT ook via