nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.11.2019 Boerenbond lanceert berekeningstool voor voedselprijzen

Op de website van Boerenbond is sinds kort een berekeningstool terug te vinden om de aankoopprijs van voeding in de supermarkt te vergelijken met de prijs die de boer of tuinder krijgt. Het gaat telkens om de gemiddelde prijs die de boer krijgt voor onder meer een krop sla, een kilo appelen, een kilo biefstuk of een liter melk. “Op die manier kan de consument zelf nagaan of de boer een eerlijke prijs uitbetaald kreeg”, stelt Boerenbond.

De online tool laat consumenten toe om de prijs in te vullen die zij betaalden voor hun verse voedingsproducten. Die wordt geplaatst naast de prijs die een boer gemiddeld ontvangt. Zo ontvangt hij voor een ei bijvoorbeeld 8 cent, voor een bussel prei 56 cent en voor een kilo kotelet 1,72 euro. Per voedingsproduct wordt ook uitgelegd hoe de prijs voor de boer bepaald wordt, aangevuld met een getuigenis van een teler over die prijsvorming.

Niet alleen bij ons is het verschil tussen de prijs voor de boer en de consumenten een belangrijk onderwerp. Ook de Amerikaanse Farmers Union heeft een website gelanceerd waarop het verschil tussen de prijzen in de supermarkt en de prijzen voor de landbouwers worden aangekaart. Ook hier zijn gigantische verschillen waar te nemen tussen beide prijzen.

Meer informatie: Krijgen landbouwers loon naar werk? 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via