nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.07.2018 Boerenbond naar Grondwettelijk Hof tegen bijkluswet

Boerenbond trekt samen met ondernemersorganisatie UNIZO naar het Grondwettelijk Hof om de zogenaamde bijkluswet aan te vechten. Met de maatregel uit het zomerakkoord van de federale regering, die donderdag definitief groen licht kreeg in de Kamer, kunnen werknemers, gepensioneerden en werklozen tot 6.000 euro per jaar (of 500 euro per maand) onbelast bijklussen.

"Het gaat over diensten 'met een maatschappelijke meerwaarde' waarbij de regering naar eigen zeggen wil vermijden dat die in het vaarwater zouden komen van zelfstandige activiteiten en dus oneerlijke concurrentie zouden veroorzaken. Maar garanties daarvoor zijn er niet", aldus Boerenbond.

“Onze vrees is dat hier al snel concurrentie zal ontstaan met onze professionele tuinaannemers”, geeft Boerenbond aan, duidend op de 'kleine onderhoudswerken op of rondom de woning' die als activiteiten op de lijst staan. “Onze bekommernis gaat ook uit naar de kwaliteit van de dienstverlening. Ook op het vlak van veiligheid en aansprakelijkheid maken we ons zorgen. Tuinaannemers moeten voldoen aan een hele reeks veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld inzake het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, arbeidsmateriaal … Wat met een bijklusser? En wat met de aansprakelijkheid als het misloopt? Allemaal vragen waarop geen antwoord is of geen garantie geboden kan worden.”

Boerenbond had vorig jaar al sluitende garanties gevraagd op het vlak van eerlijke concurrentie vooraleer het systeem op te starten. “Ondanks dit aandringen heeft het parlement gisteravond het wetsontwerp zonder er één letter aan te wijzigen goedgekeurd. Onbegrijpelijk.”, klinkt het “Er is dus geen enkele garantie dat de 'occasionele diensten', waarvan sprake, effectief beperkt worden tot échte vriendendiensten. Ook de activiteiten die duidelijk concurrentie zijn met die van gewone zelfstandigen, zoals bijvoorbeeld onderhoudswerken aan of rondom de woning, zijn gewoon behouden. Dit is regelrechte en oneerlijke concurrentie voor onze leden-groenvoorzieners en -tuinaannemers.”

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via