nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.01.2019 Boerenbond vecht bijkluswet aan bij Grondwettelijk Hof

Boerenbond heeft, samen met ondernemersorganisatie Unizo en acht sectororganisaties die bij Unizo zijn aangesloten, een verzoekschrift ingediend bij het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet te laten vernietigen. De bijkluswet is een maatregel uit het zomerakkoord van de federale regering, waarmee onbelast kan bijverdiend worden tot 6.000 euro per jaar of 500 euro per maand. Volgens de tegenstanders leidt de bijkluswet tot oneerlijke concurrentie. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) diende eenzelfde verzoekschrift in.

Die acht Unizo-leden zijn Bouwunie, Nelectra (elektrosector), Horeca Vlaanderen, UBK (kappers), Fitness.be, de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, NAV (architecten) en FBT (textielverzorgers). "We zetten deze stap omdat de bijkluswet de deur open zet voor het beconcurreren van reguliere ondernemers, zonder dat daarbij dezelfde lasten moeten worden betaald en aan dezelfde verplichtingen moet worden voldaan", staat te lezen in het gezamenlijke persbericht van Boerenbond, Unizo en de acht Unizo-leden. "Reguliere ondernemers en zelfstandigen worden dus gediscrimineerd."

De tien organisaties willen dat in de wet verder gespecifieerd wordt dat de "occasionele diensten" effectief beperkt worden tot " échte vriendendiensten". Voorts willen ze niet dat werknemers na hun werkuren hetzelfde werk zouden blijven uitvoeren, maar dan als onbelaste bijverdienste. “Onze vrees is dat hier al snel concurrentie zal ontstaan met onze professionele tuinaannemers”, gaf Boerenbond in juli 2018 al aan, duidend op de 'kleine onderhoudswerken op of rondom de woning' die als activiteiten op de lijst staan.

“Onze bekommernis gaat ook uit naar de kwaliteit van de dienstverlening”, aldus Boerenbond, toen de organisatie afgelopen zomer aankondigde naar het Grondwettelijk Hof te stappen. “Ook op het vlak van veiligheid en aansprakelijkheid maken we ons zorgen. Tuinaannemers moeten voldoen aan een hele reeks veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld inzake het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, arbeidsmateriaal … Wat met een bijklusser? En wat met de aansprakelijkheid als het misloopt? Allemaal vragen waarop geen antwoord is of geen garantie geboden kan worden.”

Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) maakten op een half jaar tijd meer dan 8.000 mensen gebruik van het systeem.

Bron: Belga

Volg VILT ook via