nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2016 Boerenbond wil verlenging EU-steunmaatregelen

Boerenbond wil dat de Europese Commissie de steunmaatregelen verlengt die twee jaar geleden ingevoerd werden voor de fruitsector als reactie op het Russisch invoerverbod van land- en tuinbouwproducten. De maatregelen lopen eind juni af, maar ondanks het feit dat er sinds 2014 openingen gecreëerd werden naar nieuwe markten, kreunen de fruittelers nog steeds onder de lage prijzen, zo klinkt het.

In de maanden na de aankondiging dat Rusland zijn grenzen zou sluiten voor zowat alle Europese landbouwproducten kondigde de Europese Commissie een reeks steunmaatregelen aan. Die maatregelen werden verlengd tot eind juni van dit jaar, en Boerenbond vraagt nu dat Europa ook daarna de nodige steunmaatregelen blijft voorzien. België kreeg 10,85 miljoen euro steun voor de fruitsector in de Ruslandcrisis.

“Als de grenzen gesloten blijven, zijn we vragende partij voor een voortzetting van deze steunmaatregelen”, zo klinkt het. “Maar de belangrijkste vraag aan onze politici is dat ze ervoor zorgen dat land- en tuinbouwproducten opnieuw geëxporteerd kunnen worden naar Rusland.” Het effect van het openen van nieuwe markten als Brazilië, de VS en Indonesië zal pas op langere termijn voelbaar zijn, zo vreest Boerenbond, en dus moet de sector ook andere oplossingen zoeken.

“We moeten als sector durven innoveren in crisistijden”, zo klinkt het. “Laat nieuwe appel- en perenrassen hun intrede doen en laten we als Belgische producenten de klemtoon blijven leggen op onze uitstekende en betrouwbare kwaliteit. We moeten de promotie opvoeren in het binnenland maar ook in het buitenland.” In de jaren voor de boycot werd tot 30 procent van de Belgische peren en 10 procent van de appels uitgevoerd naar Rusland. 

Ondanks het feit dat er voor de peren nieuwe markten werden aangeboord, zoals Canada en China, bedroeg de perenvoorraad op 1 april 86.000 ton, 29 procent meer dan het jaar voordien. Terwijl Boerenbond de prijzen voor de peren ondermaats noemt, gebruikt de organisatie voor de appels de term "rampzalig". "De appelteelt in België heeft het zeer moeilijk, de concurrentie is bikkelhard en dat vertaalt zich in een verdere daling van het appelareaal in België", aldus de landbouworganisatie.

Bron: Boerenbond.be

Volg VILT ook via