nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2019 Bolsonaro legt bosbranden 60 dagen aan banden

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een decreet ondertekend waarmee hij voor 60 dagen het kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw verbiedt. Onder stijgende binnenlandse en internationale druk wil hij zo de verveelvoudiging van de bosbranden in het Amazonegebied indijken. Het verbod, dat donderdag in het Braziliaanse Staatsblad verschijnt, is voor twee maanden van kracht en geldt voor het hele grondgebied. Wel zijn er uitzonderingen voorzien, aldus Braziliaanse media op gezag van regeringsbronnen.

De bosbranden in het grootste tropisch woud ter wereld zijn intussen ver van "onder controle", zoals de regering wil voorhouden. In heel het land zijn er dinsdag 1.044 nieuwe vuurhaarden geteld waarvan meer dan de helft in de Amazone, zegt het Braziliaanse ruimtevaartbureau INPE op basis van satellietbeelden. Sinds januari zijn er in het land al 83.329 branden ontstaan. Dat is volgens INPE het grootste aantal sinds 2010.

Dikwijls zijn de branden veroorzaakt door akkerbouwers of rundveehouders die meer land willen. De afgelopen 15 jaar werd ontbossing beteugeld, maar het huidige regeringsbeleid is eerder een aanmoediging om aan areaaluitbreiding te doen. Persagentschap Reuters onthulde deze week dat het overheidsagentschap verantwoordelijk voor de bescherming van het Amazonewoud (Ibama) politiek ondermijnd wordt. 

De conservatieve president Jair Bolsonaro ziet Ibama als een sta-in-de-weg voor de economische ontwikkeling van zijn land. Onder zijn bewind is hun budget met een kwart teruggeschroefd, waarbij vooral de middelen voor preventie en controle van bosbranden geviseerd zijn. Tekenend is ook dat een eliteteam van zwaar bewapende boswachters bureaudienst kreeg, of ver weg gehouden wordt van de milieudelicten.

Onder internationale druk lijkt Bolsonaro nu toch bij te draaien. Woensdagavond ondertekende hij een decreet dat 60 dagen een landelijk verbod op branden uitvaardigt. De uitzonderingen daarop zijn beperkt in de zin dat het alleen nog toegestaan is na toestemming door een milieuagentschap, alsook voor kleinschalige boeren uit de inheemse bevolking. Waar westerse landbouwers aan stoppelbewerking doen na de oogst, gaan zij hun perceel schoonmaken door het af te branden.

Bron: Belga / Reuters / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via