nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.08.2019 Bolt introduceert korte keten in de energiesector

De korte keten verkleint de afstand tussen producent en consument. Dat kan blijkbaar niet alleen met voedsel, maar ook met energie. VRT NWS doet het relaas van Bolt, een Vlaamse start-up die de energiegebruiker laat kiezen voor een lokaal energieproject, en voor de soort groene energie die hij wil: afkomstig van zon, wind, water of biogas. Veel leveranciers die groene stroom verkopen, werken met garanties van oorsprong die slaan op buitenlandse bronnen, zoals waterkracht uit Scandinavië. Daar wil Bolt iets aan doen, niet door opwekkers en afnemers van groene stroom fysiek met elkaar te verbinden maar door op te treden als ‘matchmaker’.

Stroom kopen bij de boer waar je aardappelen koopt en die ook windmolens op zijn land heeft staan. Of bij de tennisclub waar je gaat sporten en er zonnepanelen op het dak liggen. Dat is het model waarmee de start-up Bolt zich in de markt zet: stroom leveren afkomstig van mensen van hier, aan klanten van hier. “Goede marketing is het alleszins, maar de werkelijkheid is iets complexer”, analyseert VRT NWS.

Als klant kan je namelijk geen elektriciteit willen van een bepaalde bron. Woon je naast een kerncentrale, dan is de stroom uit je stopcontact zo goed als zeker afkomstig uit die kerncentrale, zelfs al heb je een contract voor hernieuwbare energie. “Fysiek kunnen we opwekkers en afnemers van stroom niet met elkaar verbinden. Wel kunnen we het geproduceerde volume stroom koppelen aan het verbruik van de consument”, zegt Bolt-oprichter Pieterjan Verhaeghen.

Lees verder op VRT NWS.

Bron: VRT NWS

Volg VILT ook via