nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.03.2015 Borsus verslikt zich in goede redenen om vlees te eten

Op de internationale dag zonder vlees (20 maart) wou federaal landbouwminister Willy Borsus veehouders een hart onder de riem steken door te herinneren aan “negen redenen om ook vlees te eten”. De mens heeft vlees nodig, als grazer op weilanden is een rund goed voor de planeet en zo ziet Borsus nog een heleboel goede redenen. In De Standaard geeft het kabinet van de minister tekst en uitleg want Tobias Leenaert van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) was er als de kippen bij om Borsus propaganda aan te wrijven, “een minister onwaardig”.

“We moeten ophouden met de vooroordelen dat vlees eten schadelijk, ongezond en slecht voor het milieu zou zijn. Vlees is een lokaal en gezond levensmiddel, dat goed is voor de gezondheid en het milieu.” Met die woorden besluit minister Borsus een persbericht dat naar aanleiding van de internationale dag zonder vlees negen redenen opsomde om (rund)vlees te eten.

Op 30 jaar tijd is de vleesconsumptie gehalveerd zodat de gemiddelde Waal volgens de minister niet te veel vlees eet. Borsus prijst het lokale karakter van de vleesproductie in ons land, bestrijdt dat rundvee een aanslag is op de watervoorraden en noemt vlees “onontbeerlijk” om tegen 2050 meer dan negen miljard mensen te voeden. Bovendien heeft ons land een rijke traditie inzake vleesveehouderij, laat de veehouderij ons toe om zelfvoorzienend te zijn en is Belgisch wit-blauw een ras dat mager vlees produceert tegen een hoog voederrendement .

De goede bedoelingen van de minister – veehouders een hart onder de riem steken – gaan wat verloren door de polemiek die is ontstaan rond ministeriële vleespropaganda. Tobias Leenaert van EVA reageerde fel in De Standaard: “De tekst had geen groter pleidooi voor vlees kunnen zijn, als het door een veeboer was geschreven. Het is een feest van citaten van onder meer de FWA, de Fédération Wallonne des Agriculteurs. Een mens zou gaan vermoeden dat de minister nu een grote partij biefstukken in zijn diepvries heeft zitten.”

Volgens Leenaert geeft de minister verkeerde informatie en spoort hij de burger aan tot consumptie “die noch zijn gezondheid, noch die van de planeet dient”. De voorman van EVA gaat ook in op enkele onjuistheden, zoals de geclaimde halvering van de vleesconsumptie in 30 jaar tijd of de rood-vlees-consumptie die met 300 gram niet boven het gezondheidsadvies zou uitkomen. Leenaert wijst de minister erop dat hij rood vlees reduceert tot rundvlees terwijl een Belg inclusief varkens- en schapenvlees gemiddeld 640 gram rood vlees per week consumeert.

De Standaard vraagt zich af of Borsus een ‘vleesgeworden lobbyist’ is, en laat zijn kabinet aan het woord. “Het was zeker niet de bedoeling een polemiek te laten ontstaan. De minister wou vooral de landbouwers een hart onder de riem steken. De minister wou alleen een repliek geven op de constante aanvallen op vlees, maar had niet de intentie lobbyist te spelen.”

Bron: De Standaard / eigen verslaggeving

Beeld: Jaklien Vandorpe

Volg VILT ook via