nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.06.2019 Bourgeois onderzoekt of overvloedige regenval ramp was

Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of de hevige regenval en wateroverlast van de voorbije dagen in sommige gemeenten kan erkend worden als ramp. Woensdag kreeg het Antwerpse Kalmthout af te rekenen met overvloedige regenbuien. Op enkele uren tijd viel er tot 100 liter per vierkante meter, met wateroverlast tot gevolg. Eerder kregen ook andere steden en gemeenten al af te rekenen met wateroverlast na stevige regenbuien.

"De overvloedige neerslag, de hagel en stormwinden op diverse data tijdens de maand juni 2019, hebben op verscheidene plaatsen ernstige schade aangericht", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Steden en gemeenten die denken in aanmerking te komen voor een erkenning kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds. De erkenning als ramp gebeurt op basis van adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vaststellen of de regenval uitzonderlijk was of niet.

De gemeente Kalmthout liet al verstaan dat het een aanvraag wil indienen bij het Rampenfonds. In deze gemeente in de provincie Antwerpen bleef het gemeentelijke rampenplan één dag van kracht. Er viel 70 tot 100 liter water in twee uur tijd. In het afwateringsgebied van de rivier de Kleine Aa waren de problemen het grootst. De ruilverkavelingswegen zijn er een tijdje voor alle verkeer afgesloten. Heel wat velden in de vallei overstroomden en sommige percelen stonden vrijdag nog altijd (deels) onder water. De eerste schademeldingen van landbouwers kwamen vorige week al toe bij het gemeentebestuur.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Kalmthout.be

Volg VILT ook via