nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.06.2018 Bouw dakserre Agrotopia verder uitgesteld

Met Agrotopia dromen Inagro en de REO Veiling al enkele jaren van een groots project om innovatieve technologieën in de landbouw uit te testen. Ze willen een enorme serre bouwen op een loods van de REO Veiling langs de Rijksweg in Roeselare. Maar nadat een aannemer verzet heeft aangetekend tegen het gunningsbesluit is de bouw van de dakserre Agrotopia in Roeselare uitgesteld. De rechter gaf de aannemer deze week in kort geding gelijk. “We zijn heel teleurgesteld”, reageert Bart Naeyaert, voorzitter van Inagro.

De dakserre op de loods van de REO Veiling moet een motor worden voor de duurzame innovatie in de groentesector. “Het project is veel meer dan een nieuwe serre voor het provinciale onderzoekscentrum Inagro. We zijn er van overtuigd dat de investering in Agrotopia een grote meerwaarde heeft voor de tuinbouwsector en de ruime omgeving van Roeselare”, zegt Bart Naeyaert, voorzitter van onderzoekscentrum Inagro en gedeputeerde van Landbouw (CD&V). Die plannen zijn nu uitgesteld. Een aannemer uit het Antwerpse voelde zich benadeeld en tekende verzet aan tegen het gunningsbesluit bij de toewijzing van het bouwproject Agrotopia.

Door de specifieke locatie op het dak van een loods van de REO Veiling en de integratie van talloze innoverende technieken is het dossier bouwtechnisch complex. “We zijn zeker niet over een nacht ijs gegaan in de uitwerking van het bestek en de gunningsprocedure”, legt Bart Naeyaert uit. “We hebben verschillende partijen betrokken bij het dossier en werden constant bijgestaan door technische en juridische experten. Onze interpretatie van enkele regels werd evenwel niet gevolgd door de rechter. We nemen daar akte van en beraden ons nu over de beste manier om dit project weer op het juiste spoor te krijgen.”

Of de uitspraak ook financiële gevolgen zal hebben, kon Bart Naeyaert nog niet zeggen. “We zullen in elk geval onze subsidies in het oog moeten houden, zodat we die niet kwijtspelen. Ook andere projecten zullen nu vertraging oplopen.” Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de serre dit jaar al in gebruik genomen zou worden. Er zou een leerstoel komen voor stadstuinbouw in samenwerking met de Gentse universiteit. Door de uitspraak van de rechter is de bouw van de serre nu nog langer uitgesteld.

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: META architectuurbureau/VanBergenKolpa Architecten

Volg VILT ook via