nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2018 Boze boeren blokkeren brandstofdepots in Frankrijk

Misnoegde Franse landbouwers protesteren tegen de import van landbouwproducten die volgens hen niet voldoen aan de Franse en Europese criteria, zoals palmolie die gebruikt wordt in biobrandstoffen. Ze blokkeren intussen zeventien olieraffinaderijen en brandstofdepots in heel het land, meldt de Fédération Nationale des Syndicats d'Exploitants Agricoles (FNSEA).

Sinds begin deze week zijn in Frankrijk protestacties aan de gang. Zo’n 3.000 Franse landbouwers protesteren tegen de import van landbouwproducten, vooral palmolie uit Azië voor de productie van biobrandstof is een doorn in het oog van de actievoerders. “Een beweging van deze grootteorde kan de regering niet negeren", zei voorzitter van de boerenorganisatie FNSEA Christiane Lambert aan radiozender Franceinfo. “De import van palmolie uit Azië voldoet niet aan de Franse en Europese standaarden”, zegt ze. Ook vanuit ecologisch standpunt is de import van palmolie omstreden: de productie in Azië leidt tot ontbossing, wat de biodiversiteit in het gedrang brengt.

Jaarlijks moet voor de bioraffinage van La Mède, in het zuiden van Frankrijk, tot 300.000 ton palmolie ingevoerd worden. De Franse landbouwsector zou meer zonnebloem- of koolzaadolie kunnen leveren, maar die olie is duurder dan palmolie. De toegang tot die site is sinds zondagavond geblokkeerd door tientallen boeren. Ook in de buurt van Parijs hebben de landbouwers grote hoeveelheden mest, aarde en aardappelen gedumpt om de toegang te blokkeren tot het brandstofdepot van Grigny. De Franse minister van Landbouw Stéphane Travert wil dinsdagnamiddag vertegenwoordigers van de landbouwers ontmoeten.

Bron: Belga

Beeld: FNSEA

Volg VILT ook via