nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2019 Boze boeren blokkeren deel van ring van Parijs

In Frankrijk protesteren landbouwers voor een hoger inkomen. Zowat duizend boeren reden woensdagochtend met tractoren vanuit het noorden en het centrum van Frankrijk richting Parijs, met zware hinder op de snelwegen tot gevolg. Ondertussen blijft het opvallend stil aan het boerenfront in België. "Maar er is maar kleine vonk nodig om bij ons de vlam in de pan te doen slaan", zegt Stef Aerts, opleidingshoofd Agro- en biotechnologie aan de hogeschool Odisee, Campus Sint-Niklaas.
Een deel van de ring van Parijs en straten in de binnenstad zijn woensdagmiddag geblokkeerd door de boeren. Dat melden de openbare omroep France Info en nieuwszender BFMTV. De Franse boeren zijn boos over de steeds strengere regels rond het gebruik van pesticiden en insecticiden en over de handelsvoorwaarden met grote supermarktketens, die ze als nadelig beschouwen. Ze kanten zich ook tegen vrijhandelsovereenkomsten met landen buiten de Europese Unie, die de import van goedkoop voedsel toelaten.
 
"We hebben de indruk dat iedereen ons wil komen zeggen hoe we onze job moeten doen, terwijl de boeren onvoldoende verdienen om van te leven", aldus Christiane Lambert van landbouwvakbond FNSEA. Op televisiebeelden was woensdagmiddag te zien hoe de protesterende boeren de Champs-Elysées in het centrum van Parijs blokkeerden met hooibalen.
 
In Berlijn protesteerden dinsdag duizenden boeren met tractoren tegen nieuwe milieuregels van de regering, in het bijzonder met betrekking tot insecten. In de Ierse hoofdstad Dublin protesteerden boeren woensdag ook voor de tweede dag op rij, wat zorgde voor een aantal geblokkeerde straten in het centrum van de stad. De Ierse boeren eisen betere prijzen voor runderen.
 
Waarom niet bij ons? "Het enige verschil met de ons omringende landen is dat er voor de Belgische boeren nog geen concrete aanleiding is om op straat te komen”, aldus Stef Aerts. "In Nederland was er het verzet tegen de beruchte stikstofwetten", zegt hij. "Bij ons zou een nieuw mestactieplan bijvoorbeeld een katalysator kunnen zijn om de boeren op straat te krijgen. Alle andere factoren die de boeren doen protesteren in Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn natuurlijk ook bij ons aanwezig", vervolgt Aerts. "Er is maar weinig nodig om ook hier de tractoren de snelwegen te laten oprijden."
 
Volgens de expert zitten dezelfde factoren onze boeren hoog als bij hun vak- en lotgenoten in de buurlanden. Om te beginnen dat ze amper nog geld krijgen voor hun producten. "Het is al vaker gezegd, maar we betalen veel te weinig voor onze voeding. Het is toch niet normaal dat boeren soms prijzen krijgen die lager zijn dan de kostprijs die zij erin moeten investeren om ze te produceren, nog afgezien van het werk dat ze erin steken. Dat is een structureel probleem dat ervoor zorgt dat vele landbouwbedrijven een strijd op leven en dood voeren. Je kunt je voorstellen dat je dan woest wordt, als je geconfronteerd wordt met almaar stijgende energieprijzen, terwijl je zelf niets verdient met je eigen producten."
 
Toch leeft de perceptie dat de landbouw zwaar gesubsidieerd wordt, onder meer door de Europese instellingen. "Daarin vergist het grote publiek zich dan", meent Stef Aerts. "Die subsidies zijn vaak peanuts in vergelijking met de verliezen die geslikt worden, en ook niet alle sectoren komen in aanmerking voor subsidiëring."
 
Stef Aerts meent dat landbouwers ook meer dan andere beroepsmensen zich identificeren met hun werk en hun bedrijf. "Ze nemen kritiek zeer persoonlijk op. Dat valt op wanneer ze geconfronteerd worden met de maatschappelijke druk over hun effect op het milieu en de klimaatproblematiek. Wanneer critici komen aanzetten met slogans als 'Vlees is slecht, vlees maakt ons klimaat kapot', dan voelen landbouwers zich persoonlijk aangesproken. En dat verklaart de soms hevige vormen van het boerenprotest."
 
Voelen boeren zich vandaag misschien ook wat minder vertegenwoordigd door politici die namens hen spreken? "Dat speelt zeker ook een rol", meent Stef Aerts. "Probeer maar een 'Boerenbonder' te vinden op de kieslijsten van de CD&V, dat is niet meer zo vanzelfsprekend als enkele generaties geleden. En in andere partijen wordt hun stem helemaal niet gehoord. Het gaat in de ogen van politici om amper anderhalf procent van de bevolking. Dat zijn niet genoeg stemmen om in de Wetstraat door te klinken."

Bron: Belga

Beeld: FDSEA (twitter)

Volg VILT ook via