nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.11.2019 Braziliaanse leiders strijden in Brussel voor hun bos

'Er vloeit meer bloed dan ooit in de Amazone', kopt De Morgen naar aanleiding van een bezoek van inheemse leiders uit Brazilië aan het federaal parlement. De Brazilianen vroegen België om te ijveren voor een nieuwe Europese wetgeving die producten uit illegale houtkap tegenhoudt. Ze vragen bovendien dat de Mercosur-deal niet geratificeerd wordt voordat er garanties gegeven worden inzake ontbossing en mensenrechten, dat er een betere controle komt op het Braziliaanse hout en er minder soja ingevoerd wordt als veevoeder.
Sinds Jair Bolsonaro in januari aan de macht is gekomen in Brazilië gaat het van kwaad naar erger. Denk maar aan de massale bosbranden van deze zomer of de ontbossing van de Amazone, die in de eerste acht maanden van 2018 is verdubbeld. Ook de inheemse volkeren krijgen het hard te verduren. De afbakening van hun gebieden is sinds kort in handen van het ministerie van Landbouw dat enkel luistert naar de landbouwlobby. Bolsonaro heeft bovendien de twee organisaties, die controles uitvoeren op de beschermde gebieden, opgedoekt. Hij beschermt ook landbouwbedrijven die het aan de stok krijgen met bosbeschermers. Al meer dan 135 inheemse mensen hebben het leven gelaten bij confrontaties met illegale houtkappers. "De regering laat het steeds meer zomaar gebeuren, moedigt het zelfs aan", zegt de Braziliaanse delegatie.
Onder de slogan ‘Indigenous Blood, Not a Single Drop More’ trekken acht inheemse leiders door twaalf Europese landen. Ze getuigen er over de mensenrechtenschendingen als gevolg van het destructieve beleid van Bolsonaro, die maar al te graag ingaat op de groeiende vraag naar Braziliaanse producten.
 
De Brazilianen wijzen de Europese landen ook op hun verantwoordelijkheid. “Omdat er steeds meer consumptie is van onder meer hout, rundvlees, suiker, soja en cacao, neemt onze president ons land af om het te verhuren of te verkopen aan internationale landbouwbedrijven. En België kan zich niet verstoppen achter het feit dat het een klein land is," klinkt het.
 
België is de zevende grootste invoerder van Braziliaans hout. De vraag naar soja, die vooral gebruikt wordt voor de vleesproductie, palmt 80 procent meer Amazonewoud in dan zes jaar geleden. Voor de 2.5 miljoen ton soja die jaarlijks ingevoerd wordt, is er 2.7 miljoen hectare nodig.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via