nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2018 Brazilië trekt naar WTO tegen handelsbeleid EU

Brazilië, één van de grootste exporteurs van kip wereldwijd, gaat bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verhaal halen omtrent de invoerbeperkingen die Europa wil opleggen. Braziliaans Landbouwminister Blairo Maggi vindt dat Europa de import van Braziliaanse kip illegaal aan banden heeft gelegd en argumenteert dat de redenen daarvoor niet onderbouwd zijn. De Braziliaanse pluimveevleesexport naar Europa is bijna 1 miljard euro waard. 

Brazilië is kwaad op de Europese Unie omdat die verschillende contingenten Braziliaans kippenvlees weigerde wegens salmonellabesmetting. “Om de internationale marktwerking te beschermen dienen we een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie”, aldus Braziliaans Landbouwminster Blairo Maggi. “Het blokkeren van Braziliaans vlees door de Europese instellingen is volstrekt illegaal. De beslissing is niet gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen.”

Politiek gezien staat Brazilië niet bijster sterk in z’n schoenen na de verschillende ernstige fraudegevallen in de vleesindustrie. “Wij staan dan ook 100 procent achter de beslissing van de Europese Commissie om het vlees tegen te houden”, aldus secretaris-generaal van de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca. De Braziliaanse kipexport naar Europa is bijna 1 miljard euro waard. Op jaarbasis verscheept de Zuid-Amerikaanse landbouwreus ongeveer 500.000 ton kippenvlees naar Europa.

Dat minister Maggi de grote middelen niet schuwt en naar de WTO trekt heeft onder meer ook te maken met de ernstige economische impact die de Europese weigering veroorzaakt. In totaal werden door de aanhoudende detectie van salmonella zo’n 20 Braziliaanse bedrijven geblokkeerd. De derde grootste pluimveeslachterij van het land, Aurora, heeft de productie voor 30 dagen stopgezet in één van zijn 8 vestigingen. Daarnaast zijn ook de pluimveehouders zelf niet tevreden omdat de prijs van maïs in één jaar met zowat 46 procent zou gestegen zijn. 

Bron: Global Meat News / Pluimvee

Volg VILT ook via