nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2019 “Brazilië verscheept tonnen salmonellakip”

Brazilië is de grootste exporteur van bevroren kip ter wereld, maar ongeveer één op de vijf van die kippen is besmet met salmonella. Dat blijkt uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) en de Britse krant The Guardian. Volgens hun data zou er sinds april 2017 in 370 ladingen kip en ander gevogelte, bestemd voor Europa, salmonella zijn gedetecteerd. Het hoofd van de Braziliaanse voedselveiligheidsautoriteit heeft intussen toegegeven dat het besmettingspercentage van 20 procent te hoog is. “Europa loopt inderdaad een stap voor op het gebied van de bestrijding van salmonella”, klinkt het nog.

Uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) en The Guardian blijkt dat bevroren kip afkomstig uit Brazilië vaak een hoge dosis salmonella bevat. Brazilië exporteert jaarlijks voor circa 1 miljard dollar aan kippenvlees naar de Europese Unie. Het land heeft echter grote problemen met salmonella-besmettingen in hun kip. In ons land is de hoeveelheid kip die salmonella bevat maar enkele procenten, in Brazilië is dat 20 procent. In veel gevallen worden de besmette kippen teruggestuurd naar Brazilië. “Die teruggestuurde kip wordt in veel gevallen alsnog aan Braziliaanse consumenten verkocht”, klinkt het.

Veel kip die naar Europa wordt verscheept, is afkomstig van de grootste vleesbedrijven van Brazilië: JBS en BRF, of één van hun dochterondernemingen. De pluimvee-industrie in Brazilië is een nationaal en wereldwijd succesverhaal geweest en stelt meer dan 3,6 miljoen mensen direct of indirect in dienst. Per jaar exporteert het land meer dan 4,3 miljoen ton kip over de hele wereld. Maar de reputatie van de Braziliaanse vleesindustrie heeft een paar ernstige klappen gekregen.

In maart 2017 brak een schandaal uit dat bekend stond als ‘weak flesh’: sommige inspecteurs in Brazilië zouden steekpenningen hebben genomen in ruil voor de ondertekening van minderwaardig vlees, waaronder vlees besmet met salmonella. En vorig jaar besloot de Europese Commissie al om kip en ander vlees van twintig Braziliaanse bedrijven te weigeren nadat er salmonella in was aangetroffen.

Meer weten over het onderzoek? Klik hier.

Bron: Eigen verslaggeving / Follow the Money

Volg VILT ook via