nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2019 Brede weersverzekering eindelijk goedgekeurd

Na een hobbelig parcours is de brede weersverzekering woensdag eindelijk goedgekeurd in de bevoegde commissies van het Vlaams Parlement. Enkel oppositiepartij Groen heeft zich bij de stemming onthouden. De tekst gaat nu naar de plenaire vergadering. Deze brede weersverzekering moet landbouwers vanaf 2020 verzekeren tegen teeltschade nu zij niet langer een beroep kunnen doen op het Landbouwrampenfonds. In de eerste jaren krijgen landbouwers tot 65 procent tegemoetkoming van de overheid in de kosten voor de polis.

De stemming over het decreet dat de invoering van een weersverzekering in Vlaanderen regelt, werd tot twee keer toe uitgesteld in de bevoegde commissies. Naast een aantal technisch-juridisch mankementen was de oppositie ook inhoudelijk niet overtuigd over het voorstel van de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open Vld. “Een gedrocht”, zo noemde Groen-parlementslid Bart Caron het voorstel. Volgens hem kunnen de premies voor de boeren te hoog oplopen en dreigt het nieuwe systeem duurder te worden voor de overheid dan het systeem dat vandaag bestaat.

Vandaar dat de partij zich onthield bij de uiteindelijke stemming over de brede weersverzekering. Nadat nog een juridisch-technische aanpassing werd doorgevoerd, besloot oppositiepartij sp.a het decreet toch goed te keuren. De meerderheidspartijen zijn tevreden dat het voorstel eindelijk naar de plenaire vergadering kan. “We beseffen dat dit voorstel misschien niet ideaal is, maar we kunnen blijven uitstellen of we kunnen het systeem een kans geven. Daarna kunnen we evalueren en waar nodig nog bijsturen”, zei commissievoorzitter Jos De Meyer (CD&V) een paar weken geleden nog.

“Met dit voorstel zullen de lasten voor de brede weersverzekering verdeeld worden over de overheid, de private verzekeringsmaatschappijen en de boeren. Die laatste helpen we met een tussenkomst tot 65 procent in de kosten voor de polis”, legt Francesco Vanderjeugd (Open Vld) uit. “Daarnaast blijven niet-verzekerbare risico’s gedekt door het Vlaams Rampenfonds, de opvolger van het Landbouwrampenfonds en het Algemene Rampenfonds. De boeren krijgen ook een overgangsperiode van vijf jaar om zich te verzekeren. In afwachting blijft hun schade gedekt door het rampenfonds.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Vereinigte Hagel

Volg VILT ook via