nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2018 Brein achter aardappelverpakkingsmachine zoekt centjes

Dinsdag is de derde en laatste beursdag op Interpom in Kortrijk, een vakbeurs voor aardappelspecialisten. Tussen alle aardappelverwerkers, dienstverleners en fabrikanten van landbouwmachines valt de Trias-stand op. De ngo vestigt er de aandacht op het ontwerp van een verpakkingsmachine waarmee student elektromechanica Siebe Moeyaert (VTI Torhout, nu KU Leuven) boeren uit de Andes wil helpen. Moeyaert is op zoek naar kleine of grote investeerders om het project in Ecuador te realiseren. In het kader van de Warmste Week zal hij ook fondsen werven tijdens de kerstmarkt op campus Brugge van KU Leuven.

Samen met lokale aardappelboeren heeft een student aan het VTI in Torhout, Siebe Moeyaert, een ingenieuze aardappelsorteermachine ontworpen. “Drie jaar geleden was ik laatstejaars industriële wetenschappen aan het VTI in Torhout. Als geïntegreerde proef heb ik samen met andere studenten een eerste machine ontworpen voor de boerencoöperatie Conpapa. Die machine wast, droogt en sorteert de aardappelen van de 200 aangesloten boerengezinnen”, vertelt Moeyaert. Voor zijn masterproef aan de KU Leuven stelde hij voor om een verpakkingseenheid te ontwerpen en aan de machine te koppelen. Deze zomer stapte hij op het vliegtuig, richting Ecuador, om dat waar te maken.

“De machine wordt kleinschalig, zuinig en betaalbaar. De rendabiliteit staat voorop”, aldus de student elektromechanica. “Leerlingen van het VTI gaan mijn 3D-ontwerp omzetten naar een technische 2D-tekening die alle afmetingen in kaart brengt. Daarna reis ik waarschijnlijk opnieuw naar Ecuador om de bouw van de machine bij een lokale constructeur te begeleiden.” Intussen is Moeyaert op zoek naar financiering, 20.000 euro, om de verpakkingseenheid te bouwen en de bestaande was- en sorteerapparatuur een upgrade te geven. De verpakkingsmachine zal het manuele en onbetaalde werk van twee arbeidskrachten uitschakelen.

Tijdens de aardappelvakbeurs Interpom in Kortrijk zocht Siebe naar financiering voor zijn project. Aan het eind van de laatste beursdag laten hij en Trias aan VILT weten dat er heel wat beloftevolle contacten gelegd zijn, die mogelijk kunnen uitmonden in meer dan alleen interesse en waardering. Zelfs Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege was onder de indruk van de hands-onmentaliteit van de student. Iedereen kan mee investeren in de bouw van Siebe zijn verpakkingsmachine in Ecuador. Stort jouw kleine of grote bijdrage op het rekeningnummer BE45 7363 3333 3389 van Trias, met als mededeling 'SOS Andes'.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Trias

Volg VILT ook via