nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.12.2018 Brexit doet FAVV zoeken naar extra personeel

De overheid moet binnenkort extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Volgens de krant De Tijd heeft het Voedselagentschap (FAVV) het nu al lastig om voldoende kandidaten voor de jobs te vinden. Het exacte aantal dierenartsen dat nodig is, hangt af van de precieze overeenkomst tussen de EU en het VK en de duur van de overgangsperiode. Met wat nu op tafel ligt, verandert er tijdens de overgangsperiode weinig. Als er nadien een vrijhandelsakkoord komt, zoekt het agentschap minstens 60 extra voltijdse dierenartsen. Zonder akkoord zijn er beduidend meer nodig.

Als het brexitakkoord in voege treedt, moet het Voedselagentschap (FAVV) op zoek naar minstens 60 extra dierenartsen om dieren en dierlijke producten te controleren. Vandaag werkt het agentschap met een aantal vaste medewerkers en met 557 zelfstandige dierenartsen die verschillende taken uitvoeren, zoals de keuring in de slachthuizen, exportcertificatie of importcontroles. Daarvan zijn er 301 die controles doen op levende dieren voor de import of export van en naar niet-Europese landen.

Het Voedselagentschap bekijkt al sinds vorig jaar hoeveel extra personeel nodig is om de gevolgen van de brexit op te vangen. “De zoektocht naar die extra dierenartsen wordt niet eenvoudig”, zegt FAVV-woordvoerder Liesbeth Van de Voorde in De Tijd. “Ook andere Europese landen zijn wegens de brexit op zoek naar extra dierenartsen. Er is een groot personeelsverloop door de positieve economische conjunctuur en er is de concurrentie met andere lidstaten”, zegt Van de Voorde. Zo zoekt Nederland 100 extra dierenartsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit organiseert zelfs een wervingscampagne bij Nederlandse studenten in Gent.

Dierenartsen zijn nu dus erg gewild op de arbeidsmarkt. Nochtans komt er volgend academiejaar voor de bacheloropleiding diergeneeskunde een niet-bindende toelatingsproef, om te vermijden dat te veel dierenartsen afstuderen. In de sector wijst men erop dat de overheid geen goede betaler is, wat meteen zou verklaren waarom de vacatures zo moeilijk ingevuld geraken. FEVIA, de sectorfederatie van de voedingsindustrie, pleit ervoor het FAVV meer mensen en middelen te geven om het bedrijfsleven te helpen de gevolgen van de brexit op te vangen.

Momenteel staan deze vacatures open bij het Voedselagentschap. Gezien de dreiging van Afrikaanse varkenspest is het agentschap op zoek naar meerdere dierenartsen voor de lokale controle-eenheden en het hoofdbestuur. De jobinhoud van een inspecteur-dierenarts en een dierenarts voor hoofdbestuur is na te lezen op de Selor-website. Spontaan solliciteren kan ook altijd. Kandidaten kunnen hun cv richten aan . “Waarschijnlijk volgen er in januari 2019 nog vacatures voor dierenartsen”, doet de woordvoerder van het agentschap een warme oproep aan sollicitanten om hun interesse te laten blijken.

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via