nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.10.2019 Brexit: VK krijgt uitstel tot 31 januari

De Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk tot 31 januari de tijd om de Unie te verlaten. Dat hebben de EU-ambassadeurs van de 27 andere lidstaten beslist nadat de Britten om uitstel hadden gevraagd. Brussel geeft Londen ook de mogelijkheid om eerder de Unie te verlaten, voor het geval de Britten er eerder uit komen. “De precieze procedure moet nog uitgeschreven worden”, reageert Donald Tusk, de voorzitter van de Europese raad. Naar verwachting zal het document woensdag klaar zijn.

De brexit werd al drie keer uitgesteld sinds het referendum van 1.222 dagen geleden, waarin een meerderheid van Britten ervoor koos om de Europese Unie te verlaten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart van dit jaar uit de Europese Unie zou stappen. Omdat ex-premier Theresa May er niet in slaagde om haar brexitdeal door het Britse parlement te loodsen, werd de brexit een eerste keer uitgesteld: tot 12 april. Maar toen May ook tegen 12 april geen steun kreeg, werd de deadline een tweede keer verlegd, tot 31 oktober.

Nadat May haar tanden finaal had stukgebeten op de brexitonderhandelingen, probeerde opvolger Boris Johnson de deadline van 31 oktober nog te halen. Hij sleepte een nieuwe overeenkomst met de EU uit de brand over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, maar toen het Britse parlement vroeg om de deal in wetgeving te gieten, moest ook hij – tegen zijn zin - om uitstel vragen.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad noemt het uitstel een ‘flextension’. Dat wil zeggen dat 31 januari de nieuwe deadline is, maar dat er flexibel mee kan worden omgesprongen: als de Britten eerder hun zaakjes op orde hebben, kunnen ze de EU eerder verlaten.

Werkgeversorganisatie Voka is opgelucht dat een harde brexit op 31 oktober is vermeden, maar is minder gelukkig met het feit dat de onzekerheid voor de Vlaamse bedrijven blijft aanslepen."Maar de onzekerheid blijft en het risico op een harde brexit is nog steeds niet geweken”, klinkt het bij Voka. "Hopelijk zorgt de gecreëerde ademruimte voor een politieke en economisch gedragen oplossing omtrent de brexit, zodat onze ondernemers zich ook meer kunnen richten op de andere uitdagingen waar zij voor staan."

Bron: Belga / VRT

Volg VILT ook via