nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.06.2019 Britse boeren op meer water getrakteerd dan hen lief is

Een deel van de meest vruchtbare landbouwgrond in Groot-Brittannië ligt nabij de kust en op andere overstromingsgevoelige plaatsen. De Britse overheid wil het risico op overstromingen terugdringen met een nieuwe langetermijnstrategie, maar– zo zegt National Farmers Union – mag daarbij niet uit het oog verliezen dat productieve landbouwgrond een onvervangbare nationale hulpbron is. Kort voordat de landbouworganisatie en het milieuministerie elkaar hierover spraken, werd het oosten van het land in enkele uren tijd getrakteerd op de neerslaghoeveelheid van een maand. De landbouw in het laag gelegen poldergebied The Fens is het zwaarst getroffen. Britse media hebben vooral oog voor de onder water gelopen kuststad Wainfleet.

Honderden gezinnen zijn uit hun huizen geëvacueerd in het Britse stadje Wainfleet. Een dijkbreuk heeft het kuststadje en andere delen van Lincolnshire onder water gezet. Honderden hectaren landbouwgrond in de buurt staan blank. Overvloedige neerslag teistert grotere delen van Groot-Brittannië. Weerswaarschuwingen zijn uitgevaardigd voor het noordoosten en noordwesten van Engeland, voor de meer centraal gelegen Midlands, en ook voor delen van Schotland en Wales.

Het Nederlandse branchemedium Boerenbusiness tracht een idee te krijgen van de schade voor landbouw. Het poldergebied The Fens, in het oosten van Engeland, is volgens hen het zwaarst getroffen. Voor de wateroverlast was het heel droog en werd er zelfs beregend. De bodem kon dus wel water gebruiken, maar niet de 132 millimeter die er in Lincolnshire en omstreken begin vorige week viel.

De Britse landbouwers zijn de voorbije jaren vaker met wateroverlast geconfronteerd zodat hun National Farmers Union (NFU) veel belang hecht aan de nieuwe plannen van de overheid om overstromingen het hoofd te bieden. Het accent daarin zou te sterk liggen op het beschermen van de steden, wat de waarde van landbouwgrond voor de Britse samenleving tekortdoet. Landbouwers zijn meer dan slachtoffers van waterschade. Ze kunnen volgens NFU een bijdrage leveren aan een oplossing door blauwe diensten te verzoenen met hun bedrijfsvoering. Het vrijwillig karakter van dit soort maatregelen vindt NFU belangrijk.

Bron: Boerenbusiness / eigen verslaggeving

Beeld: @Farmerharps - Twitter

Volg VILT ook via