nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.08.2015 Britse en Ierse boeren halen alle melk uit winkelrekken

Het boerenprotest dat vanuit Frankrijk is overgewaaid naar ons land heeft nu ook het Verenigd Koninkrijk bereikt. Vooral de prijsdalingen voor melk en schapenvlees drijven de Britse en Noord-Ierse landbouwers tot wanhoop. Om hun problemen kenbaar te maken, blokkeerden tractoren de toegang tot winkels van Tesco, de grootste warenhuisketen. In een aantal vestigingen van Tesco, Morrisons, ASDA en Lidl werd het zuivelrek volledig leeg gehaald, elders beperkten de actievoerders zich tot het blokkeren van de bevoorrading. Op Twitter wordt de hashtag #MilkTrolleyChallenge druk gedeeld samen met beelden van jonge boeren die hun winkelkarren volladen met dozen melk om het zuivelrek na hun bezoek aan de supermarkt desolaat leeg achter te laten.

De voorbije dagen brak ook in Noord-Ierland en Groot-Brittanië het boerenprotest los. De frustratie om de dalende prijzen voor landbouwproducten is ook over Het Kanaal erg groot. Op een handvol locaties zijn afgelopen donderdag en vrijdag, en maandagnacht opnieuw, supermarkten geblokkeerd met tractoren. De boosheid van de boeren richt zich vooral tegen de grote warenhuisketens vanwege de veel te lage prijs waaraan zij melk, lams- en schapenvlees aanbieden. Zo betaalt een consument minder voor melk dan voor water en dat is alleen mogelijk omdat de plaatselijke melkveehouders onder de kostprijs produceren. Arla, de grootste zuivelverwerker in het Verenigd Koninkrijk, verlaagde zijn standaardprijs recent naar 23 pence per liter. De kostprijs van een liter melk wordt geschat op 30 à 32 pence.

Op Twitter wordt onder de hashtag # MilkTrolleyChallenge uitleg gegeven bij de actie. Britse en Ierse boeren gingen bij Tesco, Morrisons, ASDA en Lidl zelf op zoek naar goedkope melk. Zij gooiden hun winkelkarretjes vol met de ganse voorraad spotgoedkope melk. Je kan hen er niet van beschuldigen dat ze het zuivelrek plunderden want aan de kassa werd netjes afgerekend. In een aantal winkels werden de volgeladen winkelkarretjes achtergelaten bij de kassa of versperden lege winkelkarretjes de toegang tot het zuivelrek. Bij het grote publiek kan de actie op veel bijval rekenen. Zo hebben al bijna 15.000 mensen de petitie voor minimum melkprijzen ondertekend. In het Verenigd Koninkrijk volgt op elke petitie met meer dan 10.000 handtekeningen een officiële reactie van de regering. Als de kaap van 100.000 overschreden zou worden, dan wordt het debat verder in het parlement gevoerd.

Bron: Irish Farmers Journal / ITV News

Beeld: Farmers for Action

Volg VILT ook via