nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2015 Britse melkveehouders zien toekomst somber in

De doorsnee Britse melkveehouder wordt niet meteen vrolijk als je hem naar zijn kijk op de toekomstperspectieven van de sector vraagt. Meer zelfs: bijna 50 procent van de Britse melkveehouders overweegt te stoppen als de vooruitzichten niet snel beter worden, zo concludeert The Royal Association of British Dairy Farmers (RABDF) uit een onderzoek. De afgelopen twaalf maanden gaf tien procent van de Britse melkveehouders er de brui aan, meldt Boerenbusiness.

Ook in Groot-Brittannië hakken de lage melkprijzen er stevig in. Liefst 49 procent van de Britse melkveehouders geeft aan dat het quasi onmogelijk geworden is om het veehouderbestaan nog verder te zetten als de prijzen zo slecht blijven. Van de overige 51 procent, die wel overwegen om er mee door te gaan, gaf 45 procent aan de toekomstplannen te moeten bijstellen. Concreet zijn het dan vooral geplande investeringen die niet doorgaan of uitgesteld worden. 

De slechte prijzen voor zuivel zijn het gevolg van gedaalde exportcijfers en lagere binnenlandse consumptiecijfers. De exacte redenen waarom melkveehouders overwegen te stoppen variëren. Als belangrijkste reden komt naar voor dat de inkomsten onder de kostprijs liggen, waardoor er veel uren worden gemaakt waar geen rendement uit voortvloeit en de banken de geldkraan dicht draaien. Daarnaast zijn er ook heel wat melkveehouders die geen opvolger hebben, zo blijkt.

Het liquiditeitstekort waar Britse melkveehouders mee af moeten rekenen zorgde er (in)direct voor dat de afgelopen twaalf maanden 434 melkveehouders het voor bekeken hielden, of bijna 10 procent van de ongeveer 5.000 Britse melkveehouders. Volgens de RABDF is het zo goed als zeker dat dit cijfer de komende maanden nog oploopt.

Wat de rol van de retail en de supermarkten betreft, hebben de melkveehouders gemengde gevoelens bij de signalen die de voorbije maanden uit die hoek kwamen. Enerzijds geven de melkveehouders aan opgetogen te zijn met steunende acties, zoals de prijssteun voor vloeibare melk, maar anderzijds ergeren de boeren zich ook aan de vele prijskortingen op zuivelproducten. Voor een melkveehouder die onder de prijs produceert, is dat een grote bron van ergernis, aldus nog de RABDF.

Bron: Boerenbusiness

Beeld: rabdf.co.uk

Volg VILT ook via