nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.08.2019 Britse overheid bereidt zich voor op chaos na brexit

Uit een gelekt Brits rapport blijkt dat het land het ergste vreest als het op 1 november zonder deal uit de Europese Unie stapt. Voedseltekorten, gebrek aan brandstoffen en medicijnen, maandenlange chaos in de haven, stijgende kosten in de zorgsector en een harde grens met Ierland worden onder meer vernoemd. Het rapport toont aan dat de Britse overheid in het geheim al bezig is met het treffen van maatregelen om een ineenstorting van de Britse infrastructuur te voorkomen in geval van een no deal-brexit.

Aangezien het er steeds meer begint uit te zien dat Groot-Brittannië op 1 november zonder akkoord uit de Europese Unie stapt, heeft de Britse regering de meest aannemelijke naschokken van een dergelijk scenario uiteengezet. Zo is er onder meer sprake van dat zo’n 85 procent van de Britse vrachtwagens die regelmatig het Kanaal oversteken “mogelijk niet klaar is” voor de Europese douanechecks. Dat zou betekenen dat het minstens drie maanden duurt voordat de vlotte doorstroom van het goederenverkeer weer gegarandeerd kan worden.

Volgens de Britse krant The Sunday Times, dat zijn hand op het rapport kon leggen, gaat de regering naast de tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof, ook uit van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Het meent dat de huidige plannen om een onzichtbare grens te behouden ‘onhoudbaar’ zouden zijn. De Britse regering heeft altijd beweerd dat het in geen geval grensposten zou neerzetten zodat het aan Ierland en de Europese Unie is om een beslissing te nemen. Maar de EU vreest aantasting van de integriteit van de interne markt als de Britten bij hun vertrek de achterdeur open laten staan.

De kersverse Britse premier Boris Johnson blijft intussen de deadline van 1 november naar voor schuiven voor de brexit, of het nu met of zonder deal is. Hij heeft al gedreigd om het parlement buitenspel te zetten om dat toch te kunnen realiseren. Deze week staan er gesprekken tussen Johnson, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron op het programma. De Britse premier zal daarbij de boodschap brengen dat ze twee maanden de tijd hebben om tot een voor de Britten acceptabele overeenkomst voor een brexit te komen. Komt die er niet, dan treedt het no deal-scenario in werking. 

Bron: De Morgen/Volkskrant

Volg VILT ook via