nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2018 Britse retailers bereiden zich voor op harde brexit

Het uitblijven van een brexit-deal maakt Britse retailers nerveus. De onrust in de sector werd aangewakkerd nadat Brits onderhandelaar Dominic Raab verklaarde dat Groot-Brittannië zich moet voorbereiden op de mogelijkheid dat de onderhandelingen met de Europese Unie mislukken. Hij suggereerde dat supermarktketens voedselvoorraden zouden moeten opslaan in het geval van een brexit zonder deal.

De lange brexit-onderhandelingen zorgen nu ook voor bezorgdheid bij Britse supermarktketens. Aldi UK vraagt aan zijn leveranciers om een noodplan te voorzien, maar ook andere supermarktketens vrezen voor prijsstijgingen en logistieke problemen. In een mail van de Britse divisie van Aldi naar zijn foodleveranciers dringt de keten aan op samenwerking. “Wij vragen om de potentiële implicaties van een brexit zonder akkoord te helpen begrijpen en om het risico op eventuele negatieve effecten te verkleinen”, klinkt het.

Verder stelde Aldi UK zijn handelspartners gedetailleerde vragen over de ingrediënten en verpakkingsmaterialen die ze vanuit de Europese Unie invoeren, over het aantal Europese werknemers en over de mogelijke implicaties die de tarieven van de Wereldhandelsorganisatie kunnen hebben voor hun producten.

Niet enkel Aldi toont zich bezorgd: Sainsbury’s waarschuwt voor de gevolgen van mogelijke vertragingen bij de douane en Tesco verwacht dat het uitblijven van een deal tot prijsstijgingen zal leiden. “Vers voedsel zal liggen rotten aan de grens en de supermarktbranche ernstige financiële gevolgen zal ondervinden”, vreest keten ASDA.

Bron: RetailDetail

Beeld: Jelle Goossens iov Rikolto

Volg VILT ook via