nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2019 Britse supermarkten waarschuwen voor legere rekken

De rekken in de supermarkten in het Verenigd Koninkrijk zullen minder gevuld zijn in het geval van een brexit zonder akkoord. Dat schreven verschillende supermarktketens en fastfoodbedrijven in een brief aan Britse politici. De bedrijven, waaronder Sainsbury's, Marks and Spencer en McDonald's, geven aan dat consumenten zich zullen moeten voorbereiden op minder keuze aan voedingsproducten en mogelijk ook een lagere kwaliteit. "Hoewel we nauw samenwerken met onze leveranciers om noodplannen op te stellen, is het niet mogelijk om alle risico's voor onze toeleveringsketens te beperken en we vrezen op korte termijn voor aanzienlijke verstoringen in het geval van een no deal", klinkt het.

Toonaangevende Britse retailbazen hebben hun regering gewaarschuwd voor een aanzienlijke verstoring van de voedselvoorziening in het geval van een no-deal-Brexit. In de brief, gesteund door de handelsorganisatie British Retail Consortium, waarschuwen ze ook dat de prijzen van levensmiddelen waarschijnlijk zullen stijgen. Dit aangezien bijna een derde van het voedsel dat in Groot-Brittannië wordt gegeten uit de Europese Unie komt en onderworpen zou zijn aan importtarieven als het Verenigd Koninkrijk zonder handelsakkoord uit de EU zou vertrekken.

De ondertekenaars van de brief waarschuwden voor ‘grote verstoringen’ in Calais, een belangrijke route voor de invoer van voedsel naar het Verenigd Koninkrijk. Aangezien de Franse regering heeft gezegd dat het sanitaire en douanecontroles op de uitvoer uit de EU zal afdwingen - wat voor lange vertragingen zal zorgen - zou de vrachthandel met bijna 90 procent worden teruggedrongen.

"We zijn buitengewoon bezorgd dat onze klanten als één van de eersten de realiteit van een brexit zonder akkoord zullen ervaren", stelt de brief. "Voor consumenten zal dit de beschikbaarheid en houdbaarheid van veel producten in onze winkels verminderen. Er is simpelweg niet voldoende informatie van de overheid over hoe voedselprijzen, beschikbaarheid van voedsel en de regelgeving voor de voedselketen worden beïnvloed in het geval van een 'no-deal-brexit."

Terwijl de supermarkten momenteel bezig zijn met prijsoorlogen - enigszins gedreven door de buitengewoon succesvolle discounters Aldi en Lidl - zal het voor detailhandelaren moeilijk zijn om hun prijzen te verhogen, mochten de invoerkosten zoveel stijgen als wordt verwacht. De Britse overheid erkent het probleem. "De overheid heeft manieren om met de voedingsindustrie samen te werken om verstoringen te voorkomen en we gebruiken deze om de voorbereidingen voor het verlaten van de Europese Unie te ondersteunen", reageerde de woordvoerder van de Britse premier.

Bron: Belga / The Guardian

Volg VILT ook via