nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.12.2015 Britse varkenshouders bepleiten lokale vleesconsumptie

In Groot-Brittannië voeren de varkenshouders tijdens de kerstdagen actie om de supermarktketens aan te sporen Brits varkensvlees te verkopen. Ze richten hun pijlen op 'gammon', gerookte ham die bij de Britten een populair kerstalternatief voor de kalkoen is en voor het overgrote deel wordt ingevoerd uit Nederland, Denemarken, Duitsland of Ierland. “Als de winkeliers een goed draaiende Britse varkenssector bij de hand willen hebben, die het jaarrond een traceerbaar welzijnsproduct maakt dat van goede kwaliteit is, dan zullen ze ons als varkenshouders ook voldoende moeten steunen”, aldus Richard Longtorp, voorzitter van de National Pig Association (NPA).

Britse varkenshouders protesteren deze dagen tegen supermarkten die te weinig Brits varkensvlees in de rekken hebben liggen. Ze hebben het dit jaar gemunt op 'gammon', gerookte ham die in de vorm van dikke sneetjes of rollade wordt geserveerd. De gammon die je in de Britse supermarkten koopt, komt voor het overgrote deel uit Nederland, Denemarken, Duitsland of Ierland, zo blijkt uit een onderzoek in 150 supermarkten. 

Bij marktleider Tesco is nog wel 29 procent van de gammon Brits, maar bij de nummer twee, Asda, is dat niet meer dan acht procent. “Wij erkennen dat er een overvloed aan varkensvlees beschikbaar is op de Europese markt en de kracht van het pond maakt dat ook relatief goedkoop”, aldus NPA-voorzitter Richard Longtorp. “Maar als de winkeliers een goedlopende Britse varkenssector bij de hand willen hebben, die het jaarrond een product maakt dat van goede kwaliteit is, dan zullen ze ons als varkenshouders ook voldoende moeten steunen.”

De NPA 'controleert' al jaren via de zogenaamde PorkWatch hoeveel varkensvlees en verwerkte producten in de Britse supermarkten uit eigen land komen. De organisatie oefent zo druk uit op de distributie om het aandeel Brits te verhogen en oogst met de actie ook wel succes. Wat varkensvlees betreft is een groot aantal winkelketens inmiddels 100 procent 'British', maar bij bacon, ham en andere vleeswaren blijft dat nog altijd beduidend minder.

Uit cijfers van AHDB Pork, een andere sectororganisatie, blijkt dat Groot-Brittannië tijdens de eerste tien maanden van dit jaar 731.600 ton varkensvlees invoerde, wat 9.000 ton meer is dan in dezelfde periode in 2014. De import van varkensvlees nam met ruim vier procent toe tot 302.500 ton, waarbij vooral de Denen hun aandeel konden vergroten, terwijl de invoer van bewerkte ham en varkensschouders met 115.000 ton op vrijwel hetzelfde peil als een jaar eerder lag. In deze categorie blijft Ierland de grootste leverancier, terwijl Polen aan een stevige opmars bezig is.

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via