nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2018 Brochure zet siertelers aan tot slimmer energiegebruik

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een nieuwe publicatie klaar die siertelers onder glas moet helpen om slimmere energiebeslissingen te nemen. Aan de hand van vier verschillende types sierteeltbedrijven worden technieken voor energiebesparing en verwarmingssystemen besproken. Met een eenvoudige beslissingsboom kan een sierteler nagaan welke systemen voor zijn bedrijf bruikbaar zijn. Ook worden de voordelen van een energiescan toegelicht.

Als grootste sierteeltprovincie in ons land telt Oost-Vlaanderen ook heel wat sierteeltbedrijven onder glas. Binnen de land- en tuinbouw is de glastuinbouw een erg belangrijke energievrager. Dat komt omdat serres vorstvrij of soms op kamertemperatuur moeten blijven. Als onderdeel van zijn klimaatactieplan heeft de provincie zich tot doel gesteld om land- en tuinbouwbedrijven te stimuleren om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk hernieuwbare energie te produceren.

“Met deze brochure, die gebaseerd is op een recente energiestudie, hopen we onze sierteeltbedrijven daarbij te ondersteunen”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw Alexander Vercamer. De provincie hoopt telers inspiratie aan te reiken om op een kritische manier naar hun eigen situatie te kijken en verder te denken dan de klassieke mazoutbrander of kolenkachel. “Op die manier moeten siertelers een beredeneerde keuze kunnen maken omtrent hun energiestrategie op langere termijn”, luidt het.

Meer informatie: Energieke sierteelt onder glas. Slim omgaan met energie op je bedrijf 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via