nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2018 Brouwers maken duurder bier vanwege slechte gerstoogst

Door de droogte komen er prijsstijgingen voor bier, zo is te horen in de brouwerswereld. Niet omdat de Belg deze zomer meer dorst had, maar omdat de extreme zomer zorgde voor een kleinere oogst van brouwgerst en dus duurdere mout. "Een prijsstijging is verantwoord", aldus Alain De Laet, CEO van brouwerij Huyghe. De brouwers spraken donderdag met de pers op de voorstelling van de Green Deal rond het waterverbruik in de sector. Dat moet per hectoliter gebrouwen bier omlaag richting 2022, iets waartoe in eerste instantie al negen Belgische brouwerijen zich engageren.

Mout is een belangrijke grondstof voor bier. Door de tegenvallende graanoogst – als gevolg van de droge zomer – is er sprake van prijsstijgingen voor mout met 20 procent. Ook hop stijgt in prijs. "Een stijging van de moutprijs met 20 procent komt overeen met een verlies van 2 procent op de verkoopprijs van bier. Een prijsstijging is dus verantwoord", verklaart Alain De Laet van brouwerij Huyghe.

Dat betekent niet dat alle brouwers hun prijzen zullen optrekken, en ook niet dat bier twee procent duurder wordt. "Wij gaan alvast de prijzen verhogen", aldus de topman van brouwerij Huyghe, bekend van onder meer het blonde bier Delirium Tremens. Met hoeveel is nog niet duidelijk. "Wie zijn prijs niet optrekt, zal aan rendement verliezen." AB InBev, de grootste brouwer ter wereld en marktleider in ons land, laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken over mogelijke prijsstijgingen. "Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de graanprijs stijgt. En dat heeft een effect op alle spelers", aldus Philippe Vandeuren van AB InBev.

De brouwers kwamen afgelopen week reeds in het nieuws vanwege de Green Deal die ze afsloten met de Vlaamse overheid. Daarin staat hun engagement voor een lager waterverbruik bij het brouwen van bier. De brouwerijen worden in deze oefening bijgestaan door de Vlaamse Milieumaatschappij, het Departement Omgeving en het Vlaams Kenniscentrum Water. De partners zullen samen een lerend netwerk vormen dat knelpunten in het verminderen van het waterverbruik aanpakt.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via