nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2020 Brussel steunt getroffen stadslandbouwers

Stadslandbouwers en aquacultuurbedrijven die schade ondervinden van de coronacrisis kunnen in het Brussels Gewest rekenen op een steun van 3.000 euro. Dat meldt Brusselse minister van Leefmilieu, Alain Maron (Ecolo). “Er is een budget van 200.000 euro uitgetrokken voor deze tijdelijke maatregel, die groen licht kreeg van de Europese Commissie”, licht Alain Maron toe. Aanvragen kunnen tot 29 mei ingediend worden.

De stadslandbouw in het Brussels Gewest is erg divers, waardoor de impact van de coronamaatregelen erg kan verschillen van bedrijf tot bedrijf. Voor sommige kleinschalige stadslandbouwers is de coronacrisis een zegen geweest. Zij zagen hun handel floreren omdat ze met een korte keten werken. Andere producenten, die leveren aan de horeca, scholen of hun voorraden op markten verkopen, hebben daarentegen aanzienlijke verliezen geleden, vooral aan het begin van de crisis.

Het Brussels Gewest trekt daarom in totaal 200.000 euro aan steun uit die verdeeld zal worden onder de vorm van premies van 3.000 euro. “Deze sector is een prioriteit voor het opzetten van een kwaliteitsvolle lokale productie”, zegt de Brusselse minister van Leefmilieu, Alain Maron (Ecolo). “Wij willen ons beleid proactief verder blijven ontwikkelen en hebben daarom doelgerichte en aangepaste steunmaatregelen genomen om deze innovatieve actoren te ondersteunen en hen in staat te stellen deze crisis zo goed mogelijk het hoofd te bieden. De COVID-19-crisis heeft de veerkracht van korte ketens aangetoond alsook het belang van het herlokaliseren van een deel van onze voedselproductie.”

Bedrijven kunnen een aanvraag tot steun indienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid via een formulier die op de website geplaatst zal worden zodra het besluit in het Belgisch Staatsblad is verschenen, ergens in de loop van volgende week. De aanvragen kunnen tot 29 mei ingediend worden.

Bron: Belga / HLN

Volg VILT ook via